Puheenvuoro



Kankkonen Stig, ombudet

Otsikko:
Kirkon nelivuotiskertomus vuosilta 2004-2007
Monikasvoinen kirkko. Suomen evankelis-luterilainen kirkko vuosina 2004-2007 (Kirkkohallituksen esitys 6/2008)


Täysistunto:
Tiistaina 4 päivänä marraskuuta 2008 klo 9.15

Teksti:
Värderande ordförande och värderande kyrkomötets ledamöter. Arvoisa puheenjohtaja, arvoisat kirkolliskokousedustajat. Kun olen kuunnellut tätä keskustelua, on tullut mieleeni, että ainakin itseäni pitää muistuttaa siitä, että tämä nelivuotiskertomus ei ole saarnakirja. Sen tehtävä ei ole antaa pisteitä ja arvioida mennyttä toimintaa. Ja kaikkein vähiten sen tarkoitus tai tehtävä on luokitella kirkon jäseniä. Nelivuotiskertomuksen tehtävä on kertoa numeroina, graafisina esityksinä, mitä on tapahtunut, mitä me olemme tehneet. Se tarkoittaa myös sitä, että se kertoo jostain sellaisesta, mitä me emme voi enää muuttaa. Tämä on ollut ja mennyt. Näin on ollut.

Toinen asia, joka on tullut mieleen, on se mitä lukujen ja tilastojen, käyrien takana - se todellisuus - mitä siellä on. Kokkolassa on mieskuoro nimeltä Gamlakarleby manskör, joka julkaisee kerran vuodessa vappuna lehden nimeltä Nattens dagblad - eli Yön päivälehti. Tässä muutama vuosi siten oli kuoronjohtajaa haastateltu ja häneltä kysyttiin, montako miestä laulaa kuorossa. Vastaus oli, että veikkaisin noin puolet. Kun katselee lukuja ja käyriä, minusta olisi hyvä muistaa, että todellisuus näiden lukujen ja käyrien takana voi itse asiassa olla ihan - ei nyt ihan mitä tahansa - mutta hyvin vaihtelevaa, riippuen siitä miten ne tulkitaan ja miten ne on koottu jne. Tästä syystä minusta olisi hyvä tulevaisuudessa pohtia sitä, olisiko syytä esitellä tätä nelivuotiskertomusta vähän perusteellisemmin kuin mitä nyt tapahtuu. Kansliapäällikkö Junttilalle kaikki kiitos esittelystä, se oli hyvä. Mutta luulen, että olemme samaa mieltä siitä, että se oli aika suurpiirteinen. Varsinkin kun ajattelee, miten yksityiskohtaisesti esitetään kirkon kaikki projektit. Eikö nelivuotiskertomus olisi sen arvoinen, että myös esittely siitä olisi vähän perusteellisempi? Esitän vain kysymyksen, olisiko mahdollista esim. tutkimuskeskuksen johtajan - tällä hetkellä Kimmo Kääriäinen, sitä ei tiedä missä hän on neljän vuoden päästä - joka tapauksessa tekijän edustaja voisi käyttää puheenvuoroa ja esitellä tätä nelivuotiskertomusta. Luulen että se avaisi meille aivan eri tavalla näitä lukuja - laulaako nyt kuorossa puolet vai vähän enemmän tai vähemmän.

Tärkeä kysymys myös on, että miten näitä lukuja käytetään. Jos oikein muistan, oliko vuodesta 1976 alkaen tehty näitä kertomuksia. Eli meillä on valtava määrä tietoa ja faktaa. En tietenkään osaa sanoa miten tätä kaikkea tietoa on käytetty kokonaiskirkossa, hiippakunnissa, rovastikunnissa, yhtymissä, seurakunnissa. Tätä kannattaisi myös pohtia, voitaisiinko tämä tietomäärä jollain tavalla hyödyntää perusteellisemmin kuin nyt tehdään. Voisiko kokonaiskirkko jollain tavalla olla sitä avittamassa. Tätä keskustelua on minusta myös leimannut sellainen piirre, joka ainakin minut on saanut ajattelemaan, että puhutaanko tässä nyt kuitenkin tulevaisuusvaliokunnan mietinnöstä enemmän kuin nelivuotiskertomuksesta. Toivoisin että voisimme piakkoin puhua ja keskustella sellaisen valiokunnan mietinnöstä. Toki sellaista valiokuntaa meillä ei vielä ole, mutta toivottavasti tulee.


Paluu