Puheenvuoro
Pihlaja Pirjo
,
kirkkoneuvos
Otsikko:
Kyselytunti
Täysistunto:
Keskiviikkona 9 päivänä toukokuuta 2012 klo 15.30
Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät kirkolliskokousedustajat. Edustaja Ilmari Ylä-Autio on kysynyt seuraavaa: Seurakuntien oikeutta saada yhteisöveroa perustellaan hautaustoimen, väestökirjanpitoon liittyvien tehtävien ja kansallisen kulttuuriperinnön hoitokustannuksilla. Yhteisöverotuottoon vaikuttaa yhteisöverokannan mahdollinen lasku. Tuotto on riippuvainen yhteiskunnan tuotannon määrästä, joten taloudellinen toimeliaisuus ja siinä vaikuttavat muutokset heijastuvat yhteisöveron tuottoon. Seurakuntien yhteisövero-osuutta nostettiin 2,55 %:iin vuosien 2009–2011 ajaksi. Vuosina 2012 ja 2013 se on 2,15 %. Seurakuntien taloudellinen tilanne on jatkuvasti heikentynyt mm. jäsenkadon seurauksena. Kirkkohallituksen on jatkettava toimenpiteitä riittävän yhteisövero-osuuden säilyttämiseksi. Yhteisöveroa on joko korotettava nykyisestä tasosta tai siihen on osoitettava budjettivaroja. Varsinainen kysymys kuuluu: Arvoisa kansliapäällikkö, mihin toimenpiteisiin Kirkkohallitus on asiassa ryhtynyt? Onko neuvoteltu valtiovallan edustajien kanssa, että edellä mainittu seurakunnille osoitettujen tehtävien hoitamista varten nostetaan yhteisövero-osuutta, osoitetaan riittävä määrä budjettivaroja, määrärahojen riittävyys turvataan lainsäädäntöteitse, mahdollisesti jollain muulla tavalla?
Kuten kansliapäällikkö juuri kertoi, verokysymykset kuuluvat hallinto-osaston toimialaan. Siksi vastaan tähän kysymykseen. Seurakuntien saaman yhteisöveron jako-osuuden tiimoilta käytiin viime keväänä useampi neuvottelu valtiovarainminiteriön kanssa. Tausta-aineistona oli seurakuntien taloustilastoista kerätyt tiedot hautaustoimen, väestökirjanpidon tehtävien ja kulttuuriperinnön ylläpidon kustannuksista. Nämä kustannukset ovat valikoituneet jako-osuuden riittävän tason laskennalliseksi taustaksi, koska ne ovat seurakuntien yhteiskunnallisia tai niihin rinnastettavia tehtäviä. Myös hallitusneuvottelujen yhteydessä Kirkkohallituksen edustajalla oli mahdollisuus lobata neuvottelijoita. Kesäkuussa 2011 julkaistussa hallitusohjelmassa todetaan, että veromuutoksista kuntien tuloihin aiheutuvat muutokset kompensoidaan täysimääräisesti. Kuntien yhteisövero-osuus maksetaan viidellä prosenttiyksiköllä korotettuna vuosina 2012–2013, seurakuntien yhteiskunnallisten tehtävien aiheuttavien velvoitteiden korvaaminen selvitetään vuoden 2011 aikana. Hallitusohjelmassa mainittu selvitystyö ei kuitenkaan vuonna 2011 toteutunut. Sen sijaan yhteisöveron jako-osuuteen tuli muutoksia, jotka noudattivat kuntien saamia korotuksia. Seurakuntien yhteisöverotuoton jako-osuuksia säädetään verotilityslaissa. Tämän vuoden alusta yhteisöverokantaa alennettiin 1,5 prosenttiyksiköllä. Muutoksen aiheuttama yhteisöveron tuoton alenema kompensoitiin seurakunnille siten, että verontilityslain mukaista seurakuntien jako-osuutta korotettiin 1,75 %:sta 1,86 %:iin, eli 0,11 prosenttiyksiköllä. Lainmuutos sisälsi myös säännökset väliaikaisesta jako-osuuksien korotuksesta vuosiksi 2012 ja 2013. Korotus seurakunnille on 0,4 ja kunnille 5 prosenttiyksikköä. Lisäksi palkkaratkaisun johdosta raamisopimukseen sisältyvä kertakorvaus kompensoitiin seurakunnille korottamalla jako-osuutta 0,04 prosenttiyksiköllä vuodeksi 2012. Siten seurakuntien saama jako-osuus on tänä vuonna 2,3 % yhteisöveron tuotosta ja ensi vuonna 2,26 %, eikä kysymyksessä oletettu 2,15 %. Lainmuutoksen käsittelyn yhteydessä hallinto-osaston edustaja oli kuultavana asiantuntijana eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaostossa. Hallinto-osasto pitää myös säännönmukaisesti yhteyttä valtiovarainministeriöön ja on mukana mm. veronsaajien oikeudenvalvontayksikön yhteistyöryhmässä.
Huhtikuussa julkaistiin valtion talouden kehykset vuosille 2013–2016. Asiakirjassa mainitaan uutena päätöksenä, että kuntien ja seurakuntien korotettua yhteisövero-osuutta päätettiin jatkaa vuosina 2014–2015. Lisäksi siinä päätettiin ottaa käyttöön määräaikainen tutkimus- ja kehittämistoiminnan, eli ns. T&K-toiminnan verokannustin, jonka kautta yrityksille hyvitetään yhteisöverosta kyseisen henkilöstön palkkakustannuksia. Tuotannollisiin investointeihin sovelletaan korotettuja poisto-oikeuksia. Veroratkaisujen vaikutukset muille veronsaajille kompensoidaan yhteisöveron jako-osuuksia muuttamalla. Odotettavissa siten on, että vuosien 2014 ja 2015 aikana jako-osuus säilyisi ainakin vuoden 2013 tasolla. Toisaalta eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä yleisradioveroa koskeva hallituksen esitys, joka sekin tehnee toteutuessaan pienen muutoksen jako-osuuksiin. Valtiovarainministeriöstä saadun tiedon mukaan hallitusohjelmassa mainittu selvitystyö seurakuntien yhteiskunnallisten tehtävien aiheuttamien velvoitteiden korvaamisesta lähtisi käyntiin vielä tämän kevään aikana työryhmän asettamisella. Kun työryhmä aloittaa työskentelynsä, on erittäin tärkeää, että meillä on ajantasaiset ja oikeat tiedot seurakunnille annettujen yhteiskunnallisten tehtävien kustannuksista.
Paluu