Puheenvuoro
Simola Pertti
,
edustaja
Otsikko:
Kertomus Kirkon työmarkkinalaitoksen ja sen toimiston toiminnasta vuonna 2012, talousvaliokunnan mietintö 2/2013
Täysistunto:
Torstaina 16 päivänä toukokuuta 2013 klo 9.00
Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät edustajat. Kirkon työmarkkinalaitoksen toimintakertomus on laadittu perinteiseen tapaan ja se sisältää monia selvityksiä kirkon henkilöstöstä. Henkilöstön määrä on lievässä laskussa. Vuonna 2012 kirkon palveluksessa oli 20 281 henkeä. Vähennys edelliseen vuoteen oli 381, eli 1,8 %. Korkeimmillaan henkilöstön määrä näyttää olleen v. 2009, 21 598 henkeä. Kolmessa vuodessa vähennys on ollut 870 henkeä, noin 4 %. Henkilötyövuosina viime vuonna 14 681. Laskua edelliseen vuoteen oli 1,1 %. Kolmessa vuodessa henkilöstötyövuosien lasku on ollut 4 %. Henkilöstömäärän laskua voi pitää varsin lievänä, kun sitä vertaa puheisiin kirkon ja seurakuntien talouden tiukkenemisesta. Työmarkkinakentällä elettiin v. 2012 edellisen vuoden syksyllä tehdyn raamisopimuksen aikaa. Kirkon virka- ja työehtosopimus on voimassa maaliskuun loppuun v. 2014. Näin palkkaneuvottelut varmasti jäivät viime vuoden aikana vähemmälle ja työmarkkinatoiminnan painopiste siirtyy raamisopimuksen yhteydessä perustettujen työryhmien työskentelyyn.
Kirkon työmarkkinalaitos on osallisena työmarkkinajärjestöjen pääneuvotteluissa ja hyvin monissa työryhmissä. Tämä antaa erinomaisen mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan ja huolehtia kirkon eduista. Tässä kirkon työmarkkinalaitoksen voi katsoa onnistuneen varsin hyvin. Kirkon palkkausjärjestelmä uudistettiin v. 2007. Palkkaus sisältää kolme osaa: tehtävän vaativuuteen liittyvän osan, vuosisidonnaisen osan ja harkinnanvaraisen palkanosan, joka perustuu tehtävästä suoriutumiseen. Tähän mennessä 10 % seurakunnista on ottanut harkinnanvaraisen palkanosan käyttöön. Muut valmistautuvat vielä sen käyttöönottoon. Käyttöönotto on vaativa ja seurakuntia paljon työllistävä tehtävä. Työmarkkinalaitos on tukenut seurakuntia kouluttamalla ja ohjeistamalla. Talousvaliokunta pitää tätä tukea tärkeänä ja sitä tulisi edelleen toteuttaa niin, että harkinnanvaraisesta palkanosasta kehittyy myönteinen johtamisen väline. Se lienee sen suurin mahdollinen anti. Euroina se ei vielä tule kovin paljon kenellekään mitään tuomaan.
Talousvaliokunta pitää tärkeänä työelämän kehittämiseen liittyviä hankkeita. Suuri henkilöstö on kirkon tärkeä voimavara, jonka työkyvystä ja motivaatiosta on pidettävä huolta. Tämä on omalta osaltaan kirkon työmarkkinalaitoksen tärkeä tehtävä ja monipuolisesti tätä tehtävää on hoidettukin. Kirkon työmarkkinalaitoksen henkilöstölle kiitokset kuluneen vuoden työstä.
Paluu