Vastaukseni: Kirkkolain 4 luvun 2 §:n mukaan jumalanpalveluksissa voidaan kerätä kolehti kirkon ja seurakunnan sekä niiden tehtävää vastaavien tarkoitusten toteuttamiseen. Tämä määritelmä on tietysti lähtökohtana, kun kolehtikohteita etsitään, niitä seulotaan ja niistä tehdään päätöksiä. Kirkon ja seurakunnan tehtävät on puolestaan määritelty kirkkolainsäädännössä. Kirkkohallitus päättää vakiintuneen tavan mukaan noin puolesta pääjumalanpalvelusten kolehdeista, lopuista päättävät seurakunnat ja tuomiokapitulit. Kirkkohallituksen osalta valmistelu- ja päätöksentekoprosessi etenee vuosittain siten, että kirkkohallituksen täysistunto päättää kolehtien myöntämisen perusteista ja mahdollisista painopisteistä toukokuun kokouksessaan. Kolehteja haluavat tahot, käytännössä järjestöt, anovat kirkkohallitukselta kolehtia toukokuun loppuun mennessä. Täysistunto päättää myönnettävistä ja suositeltavista kolehdeista syyskuun kokouksessaan seuraavaa vuotta varten. Ensi vuoden, 2016, kolehtipäätöksiä varten täysistunto määritteli seuraavat neljä seikkaa sisällöllisiksi kriteereiksi, siis viime toukokuussa pitämässään kokouksessa:
1. kolehtikohteen tarkoituksen tulee olla mahdollisimman läpinäkyvä, käytännössä kolehtikohde tulee ilmaista mahdollisimman tarkasti ja konkreettisesti, mieluiten projektitasolla.
Jos otan esimerkin, niin hyvä määritelmä ei ole: "lähetystyöhön Afrikassa" tai edes "Etiopiassa", vaan vaikkapa "XX lastenkodin tai teologisen instituutin työn tukemiseen Etiopiassa". Eli projektin tarkkuus ja läpinäkyvyys on tämä ensimmäinen kriteeri.
2. kolehtia hakevan tahon työn vaikuttavuus kirkon sisällä
Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, kuinka monen seurakunnan kanssa hakeneella järjestöllä tai yhteisöllä on yhteistyötä.
3. hakijan työn merkitys kirkolle kokonaisuutena (esimerkiksi kuinka kiinteästi kirkkojärjestyksessä mainittuihin kirkon ja seurakunnan tehtäviin ehdotettu kolehtikohde liittyy).
4. kirkon viralliset lähetysjärjestöt saavat vähintään yhden kolehdin vuodessa kukin.
Nämä neljä kriteeriä täysistunto asetti toukokuussa, ja näiden pohjalta kolehtikohteet valmisteltiin syyskuun täysistunnolle päätettäväksi.
Kolehdin saajien on raportoitava kolehdin tuotosta ja sen käyttämisestä kirkkohallitukselle seuraavan vuoden toukokuun alkuun mennessä. Raportteja hyödynnetään seuraavan vuoden tai seuraavien vuosien kolehtipäätöksiä valmisteltaessa. Kirkkohallituksen tai tuomiokapitulin määräämä kolehti voidaan siirtää toiselle pyhäpäivälle painavasta, tai itse asiassa ohje sanoo, eritäin painavasta, syystä. Se on kuitenkin - kirkkohallituksen ohjeen mukaan - kerättävä ensimmäisenä mahdollisessa painoarvoltaan vastaavana sunnuntaina tai pyhäpäivänä. Kolehtipäätösten valmistelu- ja päätöksentekoprosessi on mielestäni tarkoituksenmukainen. Kolehtisuunnitelmassa tulevat huomioiduksi kokonaiskirkolliset näkökohdat kirkkohallituksen kautta ja seurakunnan omat painotukset seurakuntien itsensä päättämien kolehtien kautta. Kirkkohallituksen sisäinen valmisteluprosessi tarjoaa sen ylimmälle päätöksentekoelimelle eli täysistunnolle mahdollisuuden tehdä linjauksia kokonaiskirkollisten kolehtien myöntämiskriteereistä ja tietysti tehdä päätös kolehdeista. Tämän jälkeen anomukset sitten tosiaankin valmistellaan näiden täysistunnon itsensä päättämien kriteerien pohjalta.
Paluu