Puheenvuoro
Pihlaja Pirjo
,
kirkkoneuvos
Otsikko:
Kirkkohallituksen kyselytunti
Täysistunto:
Keskiviikkona 5 päivänä marraskuuta 2008 klo 15.30
Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät edustajat. Minulle on tullut yksi kysymys. Edustaja Eevi Väistö kysyy tuomiokapitulin roolista kirkkoherran viran täyttämisessä ja vaalimenettelyn mahdollisesta uudistamisesta. Kysymys kuuluu näin: Kysymykseni koskee kirkkoherran viran täyttämistä ja vaalimenettelyä. Nykyisellään tuomiokapituli tutkii hakijoiden pätevyyden ja asettaa kirkkoherran virkaa hakeneista vaalisijoille kolme ehdokasta, jotka antavat myös vaalinäytteet. Lisäksi seurakunta voi pyytää neljännelle vaalisijalle virkaan päteväksi todetun henkilön. Tullakseen valituksi neljänneltä vaalisijalta, ehdokkaan tulee kuitenkin saada kymmenesosa kaikista mahdollisista äänistä ja yli puolet annetuista äänistä. Varsinkin suurissa seurakunnissa on ilmeisen epätodennäköistä nousta kirkkoherraksi niiden hakijoiden ulkopuolelta, jotka tuomiokapituli on asettanut kolmelle vaalisijalle.
Seurakunnissa kirkkoherranvaalissa äänestysaktiivisuus jää usein erittäin laimeaksi. Eri yhteyksissä kirkon piirissä pohdimme, miten saisimme innostettua seurakuntalaisia oman seurakunnan toimintaan. Kirkkoherra on tärkeä omassa seurakunnassaan ja toivoisin, että hänen valintaansa voisivat seurakuntalaiset antaa suoraan tukensa. Tavoitteena tulee olla, että kirkkoherra voisi aidosti olla seurakuntalaisten valitsema.
Onkin syytä kysyä, tuleeko tuomiokapitulin edelleen asettaa kirkkoherran virkaa hakeneet vaalisijajärjestykseen. Mielestäni tuomiokapitulin tehtävänä tulisi olla vain ehdokkaiden pätevyyden tutkiminen ja sen toteaminen, ketkä hakijoista täyttävät kelpoisuuden kirkkoherran tehtävään. Näin kaikki tehtävään pätevät ehdokkaat olisivat vaalissa samalla viivalla. Tämän jälkeen seurakuntalaiset saisivat päättää asiasta ja valinta toteutettaisiin tarkemmin säädetyllä tavalla.
Kirkkoherran vaalitavan uudistamisella on kaksitahoinen tehtävä. Ensinnäkin näin kannustettaisiin kelpoisuuden täyttäviä pappeja hakemaan kirkkoherran avautuviin virkoihin. Ainakin eräillä alueilla on jo nähtävissä, että hakijoita kyseisiin virkoihin on vähänlaisesti. Toisaalta vaalitavan muutoksella aktivoitaisiin myös seurakuntalaisia ja mikäli vaalitapa säilytettäisiin nykyisellään, niin kirkkoherraksi voitaisiin valita aidosti seurakuntalaisten enemmistön haluama ehdokas. Kirkkoherranvaalissa toinen vaihtoehto olisi välillinen vaalitapa. Vaalin toteuttaisivat seurakunnan valitsemat edustajat eli kirkkovaltuutetut. Tällaiseen luottamuselinvaaliin siirtymistä on aiemminkin pohdittu, joten kysyn, onko nyt käynnissä kirkkoherranvaalin uudistamistyö, sekä edellä käsitellyn ehdokasasettelun että vaalimenettelyn osalta?
Vastaus tähän kysymykseen: keväällä 2007 kirkolliskokous antoi kirkkohallitukselle tehtäväksi laatia ehdotus kirkkoherranvaalin muuttamiseksi kirkkovaltuustossa tai seurakuntaneuvostossa tapahtuvaksi välilliseksi vaaliksi. Kirkkohallituksen virastokollegio asetti asiaa valmistelemaan työryhmän elokuussa 2007 ja tuo työryhmä sai työnsä päätökseen nyt syksyllä 2008 eli syyskuussa. Tässä työryhmän esityksessä ehdotetaan kirkkoherranvaalia muutettavaksi siten, että kansanvaalista luovutaan ja kirkkoherra valitaan välillisellä vaalilla kirkkovaltuustossa tai seurakuntayhtymään kuuluvassa seurakunnassa seurakuntaneuvostossa. Samalla tuomiokapitulin suorittamasta ehdollepanosta luovuttaisiin ja kirkkoherra valittaisiin pääpiirteittäin samoja menettelytapoja noudattaen kuin seurakunnan kappalainen. Toisin sanoen, tuomiokapituli tutkisi hakijoiden kelpoisuuden ja antaisi hakijoista lausunnon. Toisin kuin nykyään, tätä lausuntoa pidettäisiin valmisteluna, jolloin hakuprosessin aikana olisi vain yksi muutoksenhakumahdollisuus, eli seurakunnan toimielimen suorittaman virkavaalin jälkeen. Tällä hetkellähän kappalaista valittaessa muutosta voidaan hakea kahdessa vaiheessa. Ensimmäisen kerran silloin kun tuomiokapituli päättää hakijoiden kelpoisuudesta ja toisen kerran virkavaalin jälkeen. Valintaprosessiin käytettävän ajan odotetaan siten lyhenevän. Tämä työryhmän syyskuussa luovuttama mietintö on nyt parhaillaan lausuntokierroksella ja lausuntojen antamisen jälkeen asia viedään Kirkkohallituksen täysistunnolle, joka päättänee asian lähettämisestä kirkolliskokoukselle.
Paluu