Puheenvuoro



Orsila Markku, edustaja

Otsikko:
Kirkon keskusrahaston talousarvio vuodelle 2009 ja toiminta- ja taloussuunnitelma vuosille 2009-2011 (Kirkkohallituksen esitys 4/2008)

Täysistunto:
Maanantaina 3 päivänä marraskuuta 2008 klo 13.00

Teksti:
Herra puheenjohtaja, arvoisat edustajat. Arvelin edustaja Ojalan puhuvan tästä nettikeskusteluihin osallistuvien nuorisotyöntekijöiden palkkaamisesta, josta on jo nyt puhuttu aika paljon. Varasin puheenvuoron heti hänen jälkeensä. Tässä talousarvioaloitteessa mainitaan Kauhajoki, ja kun puhun, niin taustalla varmaan kuuluu äänenpainoissani se, että olen niiden oppilaitosten pappi, Seinäjoen koulutuskuntayhtymän oppilaitospappi, sen porukan pappi, jota tämä kaikkein lähimmin, tämä viimeinen kouluampuminen koskettaa. Viimeisten viiden viikon aikana olen joka päivä ajatellut tämän tapahtuman seurauksia. Sellaisen sanan olen kuullut kuin jälkihoito. Se on aika hyvä ja lämpimältä tuntuva sana. Siinä samassa kuitenkin kuuluu joku sellainen kysymys, että enkö ehtinyt sittenkään etukäteen tai ajoissa, vaan vasta sitten jälkeenpäin.

Tämä ehdotus näistä nettikeskustelijoista, se voi olla nyt hyvin tärkeä. Se kysyy mitä voimme tehdä ennakolta. Varmasti sitä ei kukaan tiedä, mutta voisi olla aiheellista yrittää. Olemme kuulleet, että poliisi lisää netin valvontaa, kymmenestä virasta kuulin puhuttavan. Nyt esitetään kirkon panoksen lisäämistä. Tämä olisi eri asia kuin valvonta tai moderaattorin homma, osallistumista.

Heti Kauhajoen tapahtumien jälkeen kuuntelin nuoria. Joku aina silloin tällöin kommentoi siinä vaiheessa, kun minä vasta koetin päästä jyvälle ja hahmottaa tilannetta, että: "kuule me on nämä asiat puhuttu jo, että mennään tässä asiassa eteenpäin". Se puhuminen tarkoitti sitä, että netissä oli keskusteltu. Netti on ollut tosi hyvä paikka purkaa tapahtumia. Samalla on käynyt selville, että aikuisia ihmisiä olisi tarvittu sinne nettikeskusteluun mukaan aivan heti. Eräs paikalla ollut kriisipsykologi käytti sellaista sanaa, että aikuisia olisi tarvittu maadoittamaan sitä keskustelua. Maadoittaminen tarkoittaisi tässä yhteydessä kaikkein hurjimpien huhujen ja pelotteluviestien kommentointia. Ehkä riittäisi, jos siellä joku aikuinen kirjoittaisi lempeästi ja lujasti, se mistä nyt kirjoitat ei pidä paikkaansa ja sitten muutama rivi asiallista tietoa ja infoa.

Näissä käytännön järjestelyissä varmaan riittäisi miettimistä. Miksi ei nämä kolme voisi olla vaikka suurissa seurakunnissa tai seurakuntayhtymissä, vaikka raha myönnettäisiin täältä, voisivat kokoontua välillä Kirkkohallituksessa ja pitää yhteyttä toisiinsa muutenkin. Tämä mahtaisi olla aika vaativaa hommaa. Siellä netissä pitäisi olla illalla ja alkuyöstä. Sitten voisi olla muitakin tehtäviä kuin tällainen kriisikeskustelu. Joskus on aika maadoittaa, joskus on varmaan aika lisätä virtaa ja sähköä. Varmaan on niin, että tämä hanke olisi syytä kytkeä olemassa olevaan ja jo kehitteillä olevaan, mutta ei tämä saisi hautautua. Mese ja IRC ja Suomi24 ja Ii2, ne pyörivät tuolla nyt koko ajan. Viimeistään hädän hetkellä kaivataan aikuisia, mutta aivan tässä arkisessakin kaikenlaisten ajatusten lennokkaassa vaihdossa olisi hyvä olla mukana.

Näiden nettihankkeiden vaara on se, että rakennetaan aina jotakin kovin raskasta ja pysyvältä tuntuvaa. Se maailma muuttuu niin nopeasti. Tästä HEV-hankkeesta (Hengellinen elämä verkossa) voi tulla vielä vaikka kuinka hyvä, mutta minä kuulen tämän esityksen takana sellaisen huolen, että jotakin pitää tapahtua nyt hyvin nopeasti. Kannatan tätä esitystä lämpimästi.


Paluu