Puheenvuoro



Pesonen Tuomo, viestintäjohtaja

Otsikko:
Kyselytunti

Täysistunto:
Keskiviikkona 10 päivänä marraskuuta 2010 klo 16.00

Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät kirkolliskokousedustajat. Edustaja Mika Nurmi tosiaankin kysyy seuraavaa: "Kirkon nettityö on osoittanut tarpeellisuutensa ja saanut myönteistä näkyvyyttä mediassa.
1. Vuosi sitten kyselytunnilla kysyttiin, mitkä ovat Hengellinen työ verkossa -hankkeen tavoitteet, vastaus oli, Hengellinen elämä verkossa -hanke on luonteeltaan sellainen, ettei sille sen alkuvaiheessa, jota edelleen elämme, voi asettaa toiminnallisesti erityisen tarkkoja mitattavia tavoitteita. Ainoa selkeästi mitattava tavoite on tässä vaiheessa koulutus. Hankkeessa on edetty nyt alkuvaihetta pidemmälle, joten millaisia tavoitteita hankkeelle on nyt asetettu? Koulutus on edelleen selkein mitattavissa oleva tavoite. Vuosi sitten näytti siltä, että vuoden 2012 loppuun mennessä saadaan koulutettua lähes 3000 seurakuntien työntekijää siten, että heillä olisi perusvalmiudet työskennellä vuorovaikutteisesti verkossa. Hankkeen saama vastaanotto on kuitenkin sen verran myönteinen, että pidämme tällä hetkellä realistisena peräti 4000 työntekijän kouluttamista vuoden 2012 loppuun mennessä. Tällä hetkellä City.fi:stä ja Suomi24:sta saatujen kokemusten perusteella voidaan myös asettaa tavoitteeksi, että vuoden 2012 loppuun mennessä kohdataan noin 500 000 ihmistä verkossa laadukkaasti. Tämä tarkoittaa siis kirjoitettua käyntiä palveluissamme. Lukukertoina peruskaavan mukaan se tarkoittaa nykyisten arvioiden mukaan noin viittä miljoonaa lukukertaa. Erilaisiin yhteisöpalveluihin on jo nyt kirjautunut 42 % kaikista suomalaisista ja peräti 79 % kaikista alle 35-vuotiaista suomalaisista. Tavoitteena on, että kirkko voidaan tälla tavoin tavoittaa näissä yhteisöissä. Tähän asti seurakuntien kanssa tehdyn yhteistyön perusteella on realistista olettaa, että seurakunnat käyttävät työvoimaresursseistaan noin 3 % verkkotyöhön vuoden 2012 loppuun mennessä. Hengellisen työn tekijöitä ajatellen se tarkoittaa noin 300 henkilötyövuotta. Tavoitteena on aktivoida seurakunnan jäseniä ja mahdollistaa heidän läsnäoloaan kristittyinä verkossa. Toiminnan kannalta ihanteellisinta olisi se, jos vapaaehtoisia olisi mukana vuonna 2013 ainakin 20 000. Erilaisten palveluiden optimaalista määrää on vielä vaikea määritellä, on tärkeää säilyttää seurakunnat itsenäisinä luovina toimijoina ja toisaalta taas hahmottaa työn valtakunnallinen luonne ja näin sen valtakunnallisen koordinoinnin tarve.

2. Kirkolliskokous myönsi marraskuussa 2008 kirkon keskusrahaston talousarvion käsitelyn yhteydessä määrärahan kolmen nettikeskustelijan palkkaamisesta vuoden 2009-2011.
Millaisia saadut kokemukset nettikeskustelijoiden työpanoksesta ovat olleet? Lähtökohtaisesti kokemukset ovat erinomaisia. Se, että työntekijällä on ollut mahdollisuus käyttää työajastaan puolet nettikeskusteluihin, on ollut määränä optimaalinen. Samoin työn sijoittuminen seurakunnan työyhteisöön ja työkulttuuriin on sujunut hyvin. Keskustelijoiden työn valtakunnallinen koordinointi on osoittautunut oletettua tehokkaammaksi. Kuinka suuren osuuden työpanoksestaan käyttävät nettityöhön, muun muassa keskusteluun? Noin puolet valtakunnalliseen verkkotyöhön ja vuoden kuluessa yhä suuremman osan paikalliseen verkkotyöhön. Myös koulutus- ja muuta asiantuntijatyötä noin 10 päivää vuodessa. Miten verkkotyö ja erityisesti nettikeskustelu tullaan järjestämään, kun Hev-hanke päättyy vuoden 2012 lopussa? Työ tehdään tiiviissä yhteistyössä keskushallinnon tasolla toiminnallisen osaston ja kirkon tiedotuskeskuksen välillä niin, että ne toiminnot, jotka ovat lähinnä toimintaa sijoitetaan toiminnalliseen osastoon ja viestintää lähinnä olevat kirkon tiedotuskeskukseen. Niihin, joilla ei ole nykyisessä organisaatiossa selkeää paikkaa mietitään erikseen. Hengellinen elämä verkossa -hankkeen laadukas jatkokoordinointi ja hallinnointi edellyttää sitä, että kirkkohallituksessa olisi vuoden 2012 jälkeen 5-6 työntekijän tiimi tätä tarkoitusta varten.


Paluu