Puheenvuoro



Rantanen Leena, kirkkoneuvos

Otsikko:
Kyselytunti

Täysistunto:
Keskiviikkona 4 päivänä toukokuuta 2011 klo 15.30

Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät edustajat. Nyt hypätään aivan toisenlaisiin asioihin. Minnamaria Tammisalo kysyy lainojen ja vakuutusten kilpailuttamisesta. (Diasarja on pöytäkirjan liitteenä 5.) Aion vastauksessa tarjota pienen mainospalan kirkkohallituksen erinomaisesta palvelusta tässä suhteessa. Kysymys on, mitä kirkkohallitus voisi tehdä käytännön resurssien ja kirkkolainsäädännön sallimissa rajoissa, että mahdollinen pankkilainojen ja vakuutusten keskitetty kilpailuttaminen olisi tulevaisuudessa mahdollista? Minnamarian vakuutuksiin liittyvä kysymys on seuraava: "Pienen seurakunnan saattaa olla työlästä kilpailuttaa vakuutuksiaan säännöllisesti. Pienten seurakuntien vakuutuskilpailutuksessa mahdollisten vakuutusmeklarien palkkiot syövät usein säästöt. Tästä syystä pienen seurakunnan on järkevää kilpailuttaa vakuutuksensa viranhaltijoiden tekemän esityksen pohjalta suoraan vakuutusyhtiöiden kanssa. Vakuutusten kilpailuttaminen yhdessä koko kirkon tasolla saattaisi tuoda huomattavia säästöjä." Vastaus tähän on ensinnäkin se, että vakuutusten kilpailuttaminen ilman vakuutusmeklaria on varsin vaikeaa. Se saattaa itse asiassa olla jopa mahdotonta. Kirkkohallitus on käyttänyt meklaria jo noin 20 vuoden ajan, siitä asti kun tällainen ammattikunta ylipäätään on Suomessa ollut, ja kustannussäästöt ovat olleet merkittävät. Jos vakuutukset kilpailutettaisiin yhdessä koko kirkon tasolla ilman meklaria, olen varma, että suurin mahdollinen kustannussäästö jäisi todennäköisesti saamatta. Mutta Kirkkohallitus pystyy kuitenkin auttamaan seurakuntia vakuutusmeklarin valintakysymyksissä ja myös muissa hankinnoissa.

Ja nyt alkaa tämä mainososuus. Eli KL-Kuntahankinnat on hankintalain mukainen Kuntaliiton omistama yhteishankintayksikkö, jolla on oikeus kilpailuttaa kuntien puolesta hankintoja. Kuntahankinnat ja Kirkon keskusrahasto ovat tehneet yhteistoimintasopimuksen jo marraskuussa 2009. Tämä tarkoittaa sitä, että kun Kuntahankinnat tekee yhteiskilpailutuksia, asiakkaina voivat kuntien lisäksi olla myös seurakunnat. Jos seurakunta haluaa osallistua Kuntahankintojen kilpailutuksiin, se päättää osallistumisestaan ensin hyväksymällä hankintayhteistyösopimuksen. Sopimus on kolmikantasopimus, jossa allekirjoittajina ovat seurakunta, Kirkon keskusrahasto ja KL-Kuntahankinnat. Tämän jälkeen seurakunta antaa sitoumusvaltakirjan Kuntahankinnoille halutessaan osallistua johonkin tiettyyn kilpailutukseen sekä antaa sitoumusvaltakirjan Kirkon keskusrahastolle, joka toimii tässä seurakunnan puolesta suhteessa Kuntahankintoihin. Varsinainen toimija KL-Kuntahankintoihin päin on siis Kirkkohallituksen hankintayksikkö. Tarkempaa tietoa tästä löytyy internetistä sivulta http://sakasti.evl.fi/hankinnat. Sieltä löytyy mm. luettelo tulevista hankinnoista. Tiedustelemme seurakunnilta kiinnostusta tuleviin kilpailutuksiin Webropol-kyselyn avulla. Keräämme samalla volyymitietoja ja toimimme koordinoijana Kuntahankintoihin päin, keräämme seurakunnilta yhteistyösopimukset ja sitoumusvaltakirjat. Kirkkohallitus ja tuomiokapitulit ovat osallistuneet mm. vakuutusmeklaripalveluiden yhteiskilpailutuksiin. Tämän kilpailutuksen seurauksena Kirkkohallituksen vakuutusmeklari vaihtui juuri ja palvelu tuntuu olevan varsin edullista. Hankintayhteistyösopimuksen on tehnyt 160 seurakuntaa, mukana 21 seurakuntayhtymää, mikä on mielestäni varsin vähän. Tämän mainospalan tarkoituksena on nimenomaan muistuttaa teitä tästä mahdollisuudesta, koska järjestelmä on todella hyvä ja toimiva. Seurakunnatkin ovat, kuten huomaatte, osallistuneet myös tähän vakuutusmeklari-kilpailutukseen. Hyötyä tästä on meille kaikille, koska saamme Kuntahankinnoilta monipuolisen hankintaosaamisen. Kuten tiedämme, hankintojen hankintalain mukainen hoitaminen on varsin vaikea tehtävä, johon seurakunnilla eikä Kirkkohallituksella ole välttämättä riittävää osaamista. Myös melkoiset hintaedut saadaan yhdistämällä volyymit kuntapuolen kanssa. Jos tähän mennessä ei vielä ole hoksannut tätä yhteistoimintaa, näihin kilpailutuksiin on mahdollista liittyä myös jälkikäteen, mikäli kysymys on pienistä, alle 30.000 euron hankinnoista. Jos esimerkiksi seurakunnat haluaisivat nyt jälkikäteen liittyä vakuutusmeklarikilpailutukseen, pitäisi tästä kilpailutuksesta tehdä hankintayhteistyösopimus ja sitoumusvaltakirja.

Toinen kysymys koski pankkilainojen kilpailutusta. "Seurakunnat kilpailuttavat lainansa itsenäisesti, jolloin niillä ei ole juurikaan mahdollisuutta saada tavallisia kuluttaja-asiakkaita parempia lainaehtoja. Mikäli Kirkkohallitus koordinoisi seurakuntien lainatarpeita ja kilpailuttaisi seurakuntien tarvitsemat lainat keskitetysti, säästäisivät seurakunnat huomattavia summia rahaa lainakuluissa." Tähän vastaan, että asia vaatii tarkempaa selvittelyä. Tämän selvittelytyön me tietysti teemmekin. Oletus kuitenkin on, että seurakunnalla on varmasti mahdollisuus saada omalla paikkakunnallaan paremmat lainaehdot paikallisesta pankista, kuin mitä keskitetty lainojen kilpailutus toisi. Tämä on ainakin minun vankka oletukseni tällä hetkellä, mutta asiaa selvitetään. Tässä vastaus tähän kysymykseen.


Paluu