Puheenvuoro
Häkkinen Seppo
,
piispa
Otsikko:
Kirkon organisaatiojärjestelmän uudistaminen sekä kirkon keskushallinnon supistaminen, tulevaisuusvaliokunnan mietintö 2/2015 edustaja-aloitteesta 5/2014
Täysistunto:
Torstaina 7 päivänä toukokuuta 2015 klo 14.00
Teksti:
Herra puheenjohtaja, hyvät edustajat.
Kirkolliskokous päätti marraskuussa 2014 tulevaisuusvaliokunnan mietinnön pohjalta perustaa komitean, jonka tehtävä on arvioida kirkon organisaatiota kokonaisuutena, tehdä tarpeelliset selvitykset sekä laatia ehdotus uudesta kirkon organisaatio- ja toimintamallista tai vaihtoehtoisista malleista viimeistään marraskuussa 2016 kokoontuvalle kirkolliskokoukselle. Edelleen kirkolliskokous päätti antaa tulevaisuusvaliokunnalle tehtäväksi valmistella kirkolliskokoukselle esitys komitean kokoonpanosta niin, että komitea voidaan nimittää toukokuun 2015 kirkolliskokouksessa ja nyt olemme siis siinä tilanteessa.
Nyt käsiteltävänä olevassa mietinnössä tehdään esitys komitean kokoonpanosta. Komitean kooksi päätettiin marraskuussa 8–14 jäsentä. Tuolloin todettiin, että jäsenistä päätettäessä ”tulee huolehtia riittävän monialaisesta asiantuntemuksesta ja osaamisesta. Tähän kuuluvat ainakin kokemus isojen organisaatiomuutosten tekemisestä, organisaatiotutkimuksen ja –psykologian asiantuntemus sekä viestinnän asiantuntemus. Lisäksi tärkeää on teologinen osaaminen, erityisesti kirkko-opin alueelta, ja juridiikan tuntemus sekä kirkko-oikeuden että julkishallinnon alueelta.”
Komiteajäsenistä pyydettiin esityksiä sekä tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtajan täällä kirkolliskokouksen täysistunnossa pitämässä puheessa, Kotimaa-lehden artikkelissa ja henkilökohtaisesti. Kaikkiaan ehdotettiin toistasataa henkilöä. Tulevaisuusvaliokunta on keskustellut ehdokkaista, ja valiokunnan puheenjohtaja on ollut yhteydessä komiteaan ehdotettaviin henkilöihin. Ehdotettava kokoonpano asiantuntijoineen täyttää valiokunnan mietinnössään 1/2014 esittämän monialaisen asiantuntemuksen ja osaamisen edellytykset. Kaikki ehdotettavat ovat kirkon jäseniä ja heillä on kokemus myös seurakunnan ja kirkon elämästä. He tulevat eri puolilta maata ja ovat iältään, koulutukseltaan ja asiantuntemukseltaan erilaisia. Ehdotuksessa on etsitty tasapainoa kirkkoa sisältä tuntevien ja sitä kauempaa katsovien asiantuntijoiden kesken, sillä komiteatyöskentelyssä tarvitaan molempia. Myös kirkolliskokouksen jäseniä valiokunta pitää tärkeinä, sillä he voivat katsoa asioita kokonaiskirkon tasolta . Valiokunta pitää tärkeänä riittäviä sidoksia kirkkoon niin, että varmistetaan ehdotuksiin sitoutuminen samalla kuin on tärkeää varmistaa riittävä etäältä tuleva tarkastelu ja uudenlaiset ehdotukset.
Lisäksi mainittakoon, että moni komiteaan pyydetty, mutta tehtävästä kieltäytynyt on ilmoittanut olevansa käytettävissä asiantuntijana työskentelyn kuluessa.
Tulevaisuusvaliokunta ehdottaa, että komiteaan nimitetään puheenjohtajaksi laamanni, kirkolliskokousedustaja Antti Savela. Hänellä on vahva kokemus erilaisesta komitea-, toimikunta- ja työryhmätyöskentelystä ja sellaisen johtamisesta. Jäseniksi esitetään seuraavia henkilöitä. Sydänliiton pääsihteeri, oikeustieteen maisteri Tuija Brax on toiminut pitkään kansanedustajana ja ministerinä. Hänellä on monipuolinen kokemus valtionhallinnon lisäksi erilaisista organisaatioista ja niiden muutoksista. Keskon kehitysjohtaja Kari-Pekka Erkkola kuuluu nuoremman polven innovatiivisiin johtajiin, joilla on kokemusta Keskon lisäksi muun muassa Nokiasta ja Valiolta. Tulevaisuustutkija, yritysvalmentaja ja toimitusjohtaja Ilkka Halava on sosiokulttuurisen muutoksen eturivin osaajana ollut mukana lukuisissa yksityisen ja julkisen sektorin kehityshankkeissa suomalaisten ja kansainvälisten organisaatioiden kanssa jo yli 25 vuoden ajan. Dosentti, toimitusjohtaja Paula Kirjavainen on kokenut asiantuntijaorganisaatioiden ja niiden johtamisen kehittäjä. Hän on perehtynyt aihepiiriin akateemisen tutkijan roolissa, kehittämishankkeiden kautta johdon konsulttina ja asiantuntijayhteisöjen johdon ja esimieskunnan valmentajana toimiessaan. Piispa, teologian tohtori Tapio Luomalla on kokemusta kirkon organisaation kaikilta tasoilta. Kirkolliskokouksessa hän toimii hallintovaliokunnan puheenjohtajana. Päätoimittaja emerita Reetta Meriläinen on vahva viestinnän ammattilainen. Hän johti Helsingin Sanomien toimitusta 20 vuotta. Hänen johdollaan toteutettiin useita muutos- ja uudistushankkeita digitalisaatiosta lehden rakenneuudistuksiin. Lapuan hiippakuntadekaani, psykoterapeutti, työyhteisökehittäjä Juha Muilulla on pitkä kokemus kirkon eri tehtävistä, viimeksi erityisesti hiippakuntatason vastuista. Hän on kokenut työyhteisökonsultti, jolle on tyypillistä muutoksia ennakoiva, ohjaava ja kehittävä työote. Kuopion Männistön seurakunnan kirkkoherra, teologian tohtori, kirkolliskokousedustaja Aulikki Mäkisellä on kokemusta suomalaisen kirkollisen ja seurakuntaelämän lisäksi sekä ulkomaisista sisarkirkoista että järjestökentästä. Hän tuntee erityisesti Saksan sekä pohjoismaiden kirkkojen organisaatioita. Ekonomi, aluekappalainen, kirkolliskokousedustaja Eivor Pitkäsellä on sekä pitkä yrityselämän että kirkollisen elämän kokemus. Hän tuntee myös ruotsinkielisen työn erityispiirteet ja tarpeet.
Kaikki ehdotetut henkilöt ovat ilmoittaneet olevansa käytettävissä. Komitean ehdotettu kokoonpano täyttää kirkkolain 23 luvun 8 §:n vaatimuksen naisten ja miesten edustuksesta kirkollisessa toimielimessä.
Lisäksi tulevaisuusvaliokunta ehdottaa, että komitean vakinaiseksi kirkko-opilliseksi asiantuntijaksi nimitetään ekumeniikan professori Risto Saarinen ja lainopilliseksi asiantuntijaksi valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljanen. Molemmat ovat ilmoittaneet olevansa käytettävissä.
Paluu