Puheenvuoro
Ketonen Matti
,
edustaja
Otsikko:
Kirkkoherranvaalia koskevien kirkkolain, kirkkojärjestyksen ja kirkon vaalijärjestyksen säännösten muuttaminen (Kirkkohallituksen esitys 1/2009)
Täysistunto:
Maanantaina 4 päivänä toukokuuta 2009 klo 13.00
Teksti:
Arvoisa arkkipiispa, hyvät kokousedustajat. Muutama näkökohta jo pitkään käyneessä keskustelussa. Kirkkohallitus on toiminut kirkolliskokouksen enemmistön tahdon mukaisesti. Tehty esitys ei kuitenkaan tunnu täysin onnistuneelta. Enemmistön kannatus on vaakalaudalla. Suoran tai välillisen vaalin käyttöä kirkkoherran vaalissa en pidä demokratiakysymyksenä. Demokraattisia ovat molemmat vaalitavat. Vaalitavan valintaa, välillistä vaalia on arvioitava ensisijassa sen perusteella, onko luottamushenkilöillä paremmat edellytykset tehdä arviota hakijoiden sopivuudesta ja pätevyydestä kyseiseen virkaan. Nykyistä neljänneltä vaalisijalta valituksi tulemisen kriteeristöä pidän kohtuuttomana. On syytä todeta, että hallinnollisesti pätevimmäksi arvioitu voi olla myös hengellisesti arvioituna kypsin. Tosiasia kuitenkin on, että kirkkoherran käytännön työssä, erityisesti suurissa seurakunnissa hallinnollisen pätevyyden merkitys on suuri.
Tuomiokapitulin kelpoisuus- ja pätevyysarviointia pidän edelleen tärkeänä. Suhtaudun pidättyvästi sen poistamiseen. Välillisessä vaalissa pätevyyden perustelut voitaisiin myös saattaa yksityiskohtaisemmin valitsijoiden käyttöön. Jos ehdokassijoille asettelukin säilytettäisiin, pätevyyden perustelut auttaisivat luottamushenkilöitä suhteuttamaan ehdokkaitten välisiä todellisia pätevyyseroja. Tuomiokapitulin arvio voi mielestäni toimia myös suojana mahdollisia välillisen vaalin lieveilmiöitä vastaan. Valitsija on lopulta, ja tuleekin olla, seurakunta joko suoraa tai välillistä vaalia käyttäen. Lopullisessa arvioinnissa painaa kelpoisuuden ja pätevyyden ohella erityisesti sopivuus ja arvio tästä. On ilmeistä, että valintatavan sopivuus vaihtelee erikokoisia seurakuntia ajatellen. Myös alueellisesti eri puolilla Suomea voi olla perinteitä, joiden muuttamiseen ei ole tarvetta kyseisessä vaalissa. Pidän parempana etsiä mahdollisuutta ja määrittää kriteerit jomman kumman vaalitavan käyttämistä varten.
Paluu