Puheenvuoro
Salo Kalervo
,
edustaja
Otsikko:
Tuomiokapitulin aloiteoikeus seurakuntayhtymän muodostamiseksi sekä taloudelliset kriteerit velvoittaa liittymään seurakuntaliitokseen tai -yhtymään, hallintovaliokunnan mietintö 2/2015 edustaja-aloitteesta 4/2015
Täysistunto:
Perjantaina 6 päivänä marraskuuta 2015 klo 9.15
Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät edustajatoverit.
Nyt tässä on edessänne kaksi vaihtoehtoa, joista kumpikin tähtää oikeastaan siihen, että piispalla ja tuomiokapitulilla olisi jatkossa enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa siihen, miten seurakuntayhtymät hiippakunnan alueella muodostuvat. Ja ehkä tätä eroa nyt näiden kahden sinänsä samaan suuntaan menevän vaihtoehdon välillä voisi havainnollistaa esimerkin kannalta. Jos oletamme, että hiippakunnassa x on tarvetta yhdistää viisi seurakuntaa. Tämän kevyemmän version mukaan tuomiokapitulilla tai piispalla on silloin mahdollisuus käynnistää keskustelu siitä, että nämä viisi seurakuntaa muodostaisivat seurakuntayhtymän. Jos ne kaikki, nämä viisi seurakuntaa ovat sitä mieltä, että seurakuntayhtymä on hyvä perustaa, niin ne yhteisellä päätöksellä sen tekevät. Siis solmimalla sopimuksen tästä yhteistyöstä. Mutta sen sijaan, jos yksi näistä viidestä seurakunnasta on sitä mieltä, että seurakuntayhtymää ei perusteta, niin silloin sitä ei perusteta. Ja mikään taho ei voi silloin sanoa, että tässä tilanteessa olisi järkevintä tämä viiden seurakunnan seurakuntayhtymän perustaminen. Tällaisessa tilanteessa tämä light-version perusteella on toki tuomiokapitulilla ja piispalla toimintamahdollisuus. Ja se mahdollisuus on silloin se, että piispa tai tuomiokapituli tekee kirkkohallitukselle aloitteen siitä, että nämä viisi seurakuntaa muodostavat yhden seurakunnan. Kirkkohallituksella on silloin tässä asiassa päätösvalta.
Tässä eriävässä mielipiteessä on toisenlainen linja. Se lähtee siitä, että jos nämä viisi seurakuntaa ovat siinä tilanteessa, että ne aloitteen jälkeen eivät keskenään sovi siitä, että seurakuntayhtymä perustetaan (jos siis yksi seurakunta on toista mieltä) niin silloin tuomiokapitulilla ja piispalla on oikeastaan kaksi mahdollisuutta olemassa: ne voi ehdottaa yhden seurakunnan perustamista tai ne voivat ehdottaa seurakuntayhtymän perustamista. No on siellä se kolmaskin mahdollisuus, ne voivat antaa asian raueta. Tässä eriävän mielipiteen mukaisessa vaihtoehdossa siis asian lopullisesti ratkaisisi erilaisten selvitysten ja aloitteen jälkeen kirkkohallitus. Ja minusta tämä eriävän mielipiteen mukainen toimintatapa silloin antaa piispalle, tuomiokapitulille ja myöskin kirkkohallitukselle lisää toimintamahdollisuuksia sellaisissa tilanteissa, joissa yksi seurakunnista tai joku taho tässä seurakuntayhtymän muodostamisessa ei halua sitä seurakuntayhtymää perustaa. Kannatan, että tällaisia mahdollisuuksia on enemmän, mahdollisuuksia on lisää, työkaluja on enemmän. Tästä syystä kannatan tuota Jaakko Weuron tekemää aloitetta ja ehdotusta.
Paluu