Puheenvuoro



Salomäki Matti, edustaja

Otsikko:
Seurakuntavaalien ajankohdan siirtäminen ja sähköinen äänioikeutettujen luettelo (Hiippakuntavaltuustoesitys 3/2016)

Täysistunto:
Torstaina 12 päivänä toukokuuta 2016 klo 9:00

Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät työtoverit.

Hyvää huomenta. Tässä jatketaan siitä asiasta, joka eilen oli jo yhdessä aloitteessa esillä. Ja tämä aloite on lähtenyt liikkeelle Lapuan tuomiokirkkoseurakunnasta, sen takia muutama ajatus tästä vaikkakin nämä perustelut ovat kyllä hyvin saman tyylisiä, mitä jo eilen kuultiin. Tosiaan tämä on lähtenyt liikkeelle seurakunnan arjesta, niistä havainnoista, joita isänpäivän vietto tarkoittaa ja mitä ristiriitoja vaalipäivän osuminen tuohon päivään aiheuttaa. Seurakuntalaiset eivät tosiaan valitettavasti enää ryntää kirkkoon isänpäivänä perhetapahtumiin ja muihin vastaaviin, vaan silloin tavataan sukulaisia ja matkustellaan ympäri maakuntaa ja maata. Samoin työntekijät, luottamushenkilöt, jotka ovat vaalilautakunnassa mukana, ovat aamusta iltaan siinä kiinni ja se ei tietysti anna hyvää kuvaa perhearvoja korostavasta kirkosta. Eilen tuli esiin, että tämä lain muuttaminen voisi tarkoittaa viidentoista lain muuttamista. Tarkoittaa se sitten viidentoista tai kahdenkymmenenviiden lain muuttamista, niin sitten niitä pitää muuttaa. Sen takiahan me täällä ollaan. Palvelemassa seurakuntaa tällä tavalla.

Toiseksi tuota ajankohtaa on perusteltu sillä, että sitä on helppo mainostaa, kun se on isänpäivä. Vielä helpompi sitä olisi mainostaa, jos se olisi joulu tai joku muu tunnetumpi juhla. Mutta se ei voi olla tärkein asia tässä, tiedotus pääsee ehkä vähän liiankin helpolla tässä. Voihan sitä vaikka mainostaa sitten, että viikko isänpäivän jälkeen.

Kolmanneksi kysymys siitä, että joko on aika kypsä luopua näistä paperisista äänestysluetteloista, viivoittimisista tai kynistä ja liittyä tänä kirjuriaikana sähköiseen äänestysluetteloon ja nykyaikaan tässäkin asiassa. Vaikkapa etunenässä mennä vieläkin pidemmälle, kuten mentiin silloinkin, kun annettiin kuusitoistavuotiaillekin äänioikeus. Ja myöskin yksinkertaistaa ennakkoäänestyskäytäntöjä, jotka nykyään taitaa sisältää yli kymmenen erilaista vaihetta ennen kuin se ääni on annettu.

Tämä aloite oli meillä esillä, kun uusia luottamushenkilöitä koulutettiin tässä vuosi pari sitten eikä tämä nyt mikään tämmöinen kokeilu sen takia ole, mutta se osui siihen aikaan. Ja myöskin lukiolaisille, jotka uskontotunnilla käyvät kirkon hallintoa läpi, on kerrottu tästä aloitteesta ja mielenkiinnolla odotan, mitä jatkossa voin kertoa tämän aloitteen etenemisestä. Kiitos.


Paluu