Puheenvuoro



Keskitalo Jukka, kansliapäällikkö

Otsikko:
Kirkkohallituksen ja hiippakuntien vuosikertomus, Kirkkohallituksen henkilöstötilinpäätös, Kirkon keskusrahaston toimintakertomus ja tilinpäätös, tilintarkastajien kertomus sekä vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2015 (Toimintakertomus 1/2016) - Lähetekeskustelu jatkuu

Täysistunto:
Keskiviikkona 11 päivänä toukokuuta 2016 klo 9:00

Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät edustajat.

Useammassakin puheenvuorossa tuli kysymyksiä liittyen vuosikertomukseen ja siinä oleviin asioihin. Koitan nyt kootusti muutamiin niihin vastata. Edustaja Auvinen viittasi kirkkohallituksen strategiaan ja kysyi, miten tuo ensimmäinen painopiste, Nostamme kirkon sanoman esiin, on konkreettisesti näkynyt ensimmäisenä strategiavuotena. Koska tämä kirkkohallituksen strategia tuli myös eilen esille vähän muista näkökulmista, niin haluan vielä taustaksi muistuttaa, että tämä runkohan itseasiassa tähän kirkkohallituksen strategiaan tulee kirkon yhteisestä strategiasta, Kohtaamisen kirkko -nimisestä strategiasta. Niinpä nämä arvot usko, toivo, rakkaus tulevat sieltä. Se, mitä seuraa - tämä on sivulla 18 - näiden kolmen sanan jälkeen, tai kaksoispisteen jälkeen, on ikään kuin kirkkohallituksen yritys konkretisoida, mitä tämä arvo merkitsisi siinä kirkkohallituksen perustehtävässä, joka on laissa sille määrätty. Niinpä esimerkiksi toivo on muotoutunut muotoon "Vahvistamme luottamusta tulevaisuuteen" oman perustoimintamme kautta. Seurakuntien yhteydessä ollessamme, niitä tukiessamme. Samaten nämä strategiset painopisteet, joista ensimmäinen on tämä Nostamme kirkon sanoman esiin, tulevat kirkon yhteisestä strategiasta. Ja se, mitä seuraa tämän boldatun tekstin jälkeen, on sitten kirkkohallituksen konkretisoituma siitä, mitä se voisi merkitä kirkkohallituksen toiminnassa. Ja nyt tämän sanoman esiin nostamisen yhteydessä on tietysti se muistettava, että kirkkohallitus ei ole suoraan yhteydessä seurakuntalaisiin. Kirkkohallitus ei järjestä jumalanpalveluksia ja niin pois päin, joissa sanomaa suoraan seurakuntalaisille nostetaan esiin. Kirkkohallituksen tehtävä liittyy seurakuntien, niiden työntekijöiden ja luottamushenkilöiden tukemiseen ja silloin ajattelimme, että tuo viestinnän hyvin hoitaminen siten, että sanoma nousee siinä esiin, olisi se kirkkohallituksen osuus, kontribuutio tähän kirkon yhteisen strategian toteuttamiseen. Miten se on näkynyt ensimmäisenä vuonna? Esimerkiksi tv-jumalanpalveluksia ja jumalapalveluksissa on kehitetty uusia toimintamuotoja, uusia toteutustapoja, nojatuolikirkkoja ja niin pois päin. Tämä yhtenä esimerkkinä.

Sitten edustaja Weuro pohdiskeli ja kysyi tai näki hyvin tarkkanäköisesti, että on varmaankin haasteellista - näin ymmärsin hänen ajattelevan, että on haasteellista, kun erilaisia hankkeita käynnistetään, niin niiden vaikutus erilaisiin seurakuntiin on erilainen, pieniin ja suuriin seurakuntiin. Näin toki on. Me olemme tähän halunneet kiinnittää huomiota ja myöskin ottaa opiksi tietyistä kokemuksista, joita olemme saaneet aiempien isojen hankkeiden käynnistämisessä. Niinpä itseasiassa tuo strategian toinen painopiste, Kohtaaminen koskettaa, sen konkretisoituma kirkkohallituksen osalta on: "keräämme järjestelmällisesti palautetta suunnitelmistamme ja työstämme.". Eli olemme viime vuoden aikana kehittäneet tällaista palautejärjestelmää, jonka tarkoituksena olisi ennen hankkeitten käynnistämistä kerätä erilaisilta seurakunnilta, erilaisin metodein, kyselyin, kohdennetuin kyselyin, joissa on kyselyissä edustettuina erilaiset seurakunnat, seurakuntayhtymät, pienet ja suuret, eri puolilta Suomea, jotta meillä olisi riittävä pohjatieto seurakuntien ajatuksista ja toiveista, kun mahdollisesti käynnistämme jotakin hanketta. Eli tähän on kiinnitetty huomiota ja tietysti tämä on tärkeätä myöskin sen hankkeen toteutuksen aikana. Tarvittaessa ja itseasiassa ihan säännönmukaisesti myöskin kutsumme koolle erilaisia ryhmiä keskustelemaan tietyistä teemoista, aika säännön mukaisesti isojen seurakuntayhtymien johtoa on koolla keskustelemassa näistä hankkeista. Ja taas toisissa asioissa ja toisissa yhteyksissä pieniä seurakuntia, eli myöskin tällaista fokusointia harjoitetaan, koska tietyt kysymykset näyttäytyvät eri näkökulmista erilaisille seurakunnille. Eli tätä olemme kehittäneet viime vuonna ja nyt tänä vuonna, vuonna 2016 pyrimme sitten ottamaan tätä järjestelmää paremmin käyttöön.

Edustaja Himanka viittasi ja ehdotti hypertekstilinkkien käyttämistä siihen haasteeseen, joka eilen tuli esille, kun koettiin, ettei saada riittävästi tietoa. Itseasiassa olin eilen kuultavana talousvaliokunnassa ja samansuuntaisen ajatuksen ja idean jo esitin, että näkisin hyvänä, että edettäisiin tällä valitulla tiellä, tätä tuloskorttia edelleen kehittäen, eikä palattaisi siihen, että lähdetään yksityiskohtaisesti kuvailemaan sitä tapahtumatason toimintaa: on järjestetty tällaisia ja tällaisia seminaareja tai niin edelleen, mutta että sitä lisätietoa annettaisiin. Se olisi sähköisessä muodossa saatavilla niille, jotka haluavat ikään kuin mennä syvemmälle siinä asiassa. Toteutetaanko se hypertekstitekniikalla vai muulla, se jää nähtäväksi, mutta tuon suuntainen ajatus.

Edustaja Pelkonen kysyi sähköisestä asioinnista. Sitä on ryhdytty kehittämään kirkkohallituksen toiminnan yhteydessä, erityisesti Liity kirkkoon -toiminnallisuuden kautta. Se on eräänlainen pilottihanke tässä sähköisessä asioinnissa. Ja pikkuhiljaa sitä sitten kirjurin toiminnan osalta myöskin lähdetään lisäämään, resurssien mukaan. Tämän pystyn tässä vaiheessa vastaamaan tuohon kysymykseen. Kiitos.


Paluu