Puheenvuoro
Peura Simo
,
piispa
Otsikko:
Kirkkohallituksen jäsenten vaali, valitsijamiesten ehdotus 2/2016
Täysistunto:
Perjantaina 13 toukokuuta 2016 klo 9:15
Teksti:
Herra arkkipiispa, hyvät kirkolliskokousedustajat. Kirkkohallituksen jäsenten kokoonpanon ehdottaminen on palapelin kokoamista. Ehdotusta valmistellessaan valitsijamiehet joutuvat käymään keskustelua siitä, mitä periaatteita kirkkohallituksen muodostamisessa noudatetaan. Niin oli tälläkin kertaa. Valitsijamiehet ovat pohtineet mm. seuraavia kysymyksiä: hiippakuntavaltuuston kannan sitovuus, ehdokkaan osaaminen ja tietotaito tehtävään, tasa-arvonäkökohdat ja neljäntenä jatkuvuuden ja vaihtuvuuden suhde kirkkohallituksen kokoonpanossa. Mahdollista on, että edellä mainitsemani näkökulmat joutuvat valintatilanteessa keskenään ristiriitaan ja jostakin joudutaan tinkimään. Valitsijamiehet pyrkivät kunnioittamaan hiippakuntavaltuustojen tahtotilaa ottamalla työskentelyn lähtökohdaksi niiden tekemät pohjaesitykset. Tarkastelimme mm. ehdokkaiden työuraa, osallistumista seurakunnan elämään, heidän luottamustehtäviään kirkon piirissä ja yhteiskunnassa, sekä heidän osallistumistaan kokonaiskirkon ja hiippakunnan hallintoon. Yleisesti ottaen hiippakunnat olivat asettaneet ensimmäiselle sijalle monipuolista ja keskenään erilaista osaamista kartuttaneita ehdokkaita.
Visaisimmaksi kysymykseksi valitsijamiesten työssä osoittautui tasa-arvoperiaatteen tulkinta. Valitsijamiehet kuulivat asiassa asiantuntijana kirkolliskokouksen pääsihteeri Katri Kuuskoskea. Kirkkohallituksen kokoonpanoa muodostettaessa tulee noudattaa niin sanottua 40 %:n sääntöä. Kirkkohallitukseen kuuluu arkkipiispa ja kaksi piispainkokouksen nimeämää piispaa sekä hiippakuntien ehdottamina kaksi pappia ja yhdeksän maallikkojäsentä. Kirkolliskokouksen valitsemia jäseniä on 11, jäsenten kokonaismäärän ollessa 14. Asiantuntijoiden kesken vallitsee erilaisia käsityksiä siitä, lasketaanko 40 %:n osuus kirkolliskokouksessa valittavasta 11 jäsenestä, vai lasketaanko se 14 jäsenen kokonaismäärästä. Valitsijamiehet äänestivät tästä viimemainitusta asiasta. Äänestyksen jälkeen valitsijamiehet asettuivat sille kannalle, että laskennan perustana ovat kaikki 14 kirkkohallituksen jäsentä. Tämä tarkoittaa, että kirkkohallituksessa tulee olla 8 jäsentä toista sukupuolta ja 6 toista sukupuolta.
Näin tulkitun tasa-arvoperiaatteen noudattaminen merkitsee sitä, että valitsijamiesten liikkumavara on kapeampi kuin jos se olisi tulkittu yhdentoista jäsenen määrästä. Tästä seurasi, että hiippakuntavaltuustojen ykkösesityksiä ei sellaisina voitu täysin noudattaa. Niinpä Helsingin hiippakunnan edustajaksi ehdotetaan kolmannella sijalla olevaa henkilöä. Valitsijamiesten kirkolliskokoukselle esittämistä ehdokkaista vain kaksi on toiminut aiemmin kirkkohallituksen jäsenenä. Jos valitsijamiesten ehdotus tulee kirkolliskokouksen päätökseksi, kirkkohallituksen kokoonpano uudistuu merkittävästi.
Lisäksi on todettava, että hiippakuntavaltuustojen esittämien ehdokkaiden ikäjakaumassa on melko vähän 1970- ja 1980-luvuilla syntyneitä. Tähän seikkaan hiippakuntavaltuustojen tulisi vastedes kiinnittää huomiota. Pappisjäsenten osalta valitsijamiehet ovat noudattaneet hiippakuntien rotaatiota. Tällä kertaa vuorossa ovat Espoon ja Kuopion hiippakunnat. Periaatteena on pidetty, että piispainkokouksen nimeämät piispat, jotka tulevat tällä kertaa Lapuan ja Tampereen hiippakunnista ja kirkolliskokouksen valitsemat papit tulevat eri hiippakunnista. Tähän asti, myös tässä tapauksessa, on pidetty kiinni siitä, että toinen papeista on mies, toinen nainen. Arvoisat kirkolliskokousedustajat, valitsijamiehet jättävät esityksensä kirkolliskokouksen arvioitavaksi.
Paluu