Puheenvuoro
Keskitalo Jukka
,
kansliapäällikkö
Otsikko:
Kyselytunti
Täysistunto:
Keskiviikkona 11 päivänä toukokuuta 2016 klo 15:30
Teksti:
Puheenjohtaja, hyvät edustajat. En minäkään voi kirkkohallituksen puolesta röyhistellä rintaa tässä tehdyillä toimenpiteillä, mutta sen voin kuitenkin sanoa, että kysymys on noteerattu, ja siihen on useammalla tavalla pyritty jo puuttumaan. Kirkkohallituksen keinot ovat ehkä pääsääntöisesti kahdenlaisia. Voidaan käyttää julkisia puheenvuoroja, kannanottoja, ja toisaalta sitten ehkä koulutuksen kautta myöskin lähestyä tätä asiaa. Se olisi se ensimmäinen.
Toinen on tietysti kirkkohallituksen hallinnoimien omien sosiaalisen median kanavien moderointi ja vihapuheen kitkeminen sitä kautta niistä kanavista. Muutamia esimerkkejä näistä asioista. Piispoille ja kirkkohallituksen johdolle on tässä ei kovin kauan sitten järjestetty koulutustilaisuus, jossa meitä opetettiin tunnistamaan vihapuhetta, reagoimaan siihen, ja myöskin tunnistamaan erilaista trollausta, jota myöskin esiintyy sosiaalisessa mediassa hyvin paljon tämän vihapuheen ympärillä ja liepeillä. Tämän tarkoituksena oli lisätä tietoisuutta ja valmiutta puuttua asiaan kirkon johdon toimesta. Kirkkohallitus on myös aivan äskettäin yhdessä Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan kanssa järjestänyt seminaarin otsikolla "Viha, puhe, usko", ja siinä käytiin keskustelua vihan, puheen ja uskon rajapinnoista, liittymäkohdista ja vaikutuksista. Ajattelen, että tämänkaltaista toimintaa kirkkohallitus voi myöskin jatkossa jatkaa ja tarpeen mukaan laajentaa. Hieman laajemmalla fokuksella kirkkohallitus on järjestänyt yhteistyössä sisäministeriön ja kirkon ulkomaanavun kanssa Tietotalo-koulutuksia ääriajattelun kohtaamisesta seurakuntien työntekijöille. Siis monenlaisen ääriajattelun, mutta myös sellaisen ääriajattelun, josta nyt tässä kysymyksessä oli puhe.
Koulutusten tavoite on ollut luoda valmiuksia tällaisen ääriajattelun kohtaamiseen ja sen vastustamiseen ja saada faktatietoa aiheesta. Vihapuhe on ollut yksi teema näissä koulutuksissa. Kirkkohallitus tai sen yksikkö Kirkon tiedotuskeskus on myöskin parhaillaan työn alla olevien vuoden 2017 toimintasuunnitelmien valmistelun yhteydessä pohtinut ja on nostamassa tätä teemaa toimintasuunnitelmiin, siis vihapuheen vastustamista, siihen reagointia ja sen kitkemistä. Samaten kirkon viestintäohjelman päivittäminen on käynnistynyt, ja siinä teemaan tullaan myös liittymään.
Sitten vielä pari sanaa kirkon omien some-kanavien moderoinnista. Kirkko Suomessa -Facebook-sivu, Twitter-tili ja muut sosiaalisen median kanavat. On selvää, että emme voi sallia selvää vihapuhetta näissä kanavissa. Näitä kanavia moderoidaan. Jos siellä on vihapuheeksi luokiteltavia kannanottoja tai postauksia, ne poistetaan kun ne huomataan, ja mikäli sama henkilö yrittää jatkaa tämänkaltaista toimintaa, hänen pääsynsä kirkon Facebook-sivulle tai muihin kirkon hallinnoimiin sosiaalisen median kanaviin voidaan estää, ja näin on myös monissa tapauksissa tapahtunutkin. Nämä ovat ne toimenpiteet, joista tässä yhteydessä tällä kertaa voin raportoida kirkkohallituksen puolesta.
Paluu