Puheenvuoro



Korolainen Katri, edustaja

Otsikko:
Kirkon keskusrahaston ja kirkon eläkerahaston talousarviot vuodelle 2016 ja toiminta- ja taloussuunnitelmat vuosille 2016-2018 (Kirkkohallituksen esitys 6/2015)

Täysistunto:
Tiistaina 3 päivänä marraskuuta 2015 klo 10.15

Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät edustajakollegat.

Haluaisin kiinnittää huomiomme strategisten tavoitteidemme ja resurssiemme kohdentamiseen. Kirkkohallituksen tuore strategia nostaa ensimmäiseksi painopisteekseen "Nostamme kirkon sanoman esiin, huolehdimme kirkon valtakunnallisesta viestinnästä yhteistyössä seurakuntien ja muiden toimijoiden kanssa monikanavaisesti." Haluamme siis mennä sinne, missä ihmiset ovat, laajasti ymmärrettynä. Vaikka Hengellinen elämä verkossa -hanke on päättynyt, kohtaamisten merkitys on korostunut erityisesti strategiatasolla. Vuoden 2011 Tilastokeskuksen Ajankäytön muutokset -tutkimuksen mukaan tietokoneen vapaa-ajan käyttö on yleistynyt selvästi kymmenen viime vuoden aikana, tietokoneen ja internetin osuus vapaa-ajasta on nyt, eli siis vuonna 2009, 45 minuuttia, kun syksyllä 1999 se oli 11 minuuttia. Nuorilla miehillä tietokone on 2000-luvulla ohittanut television suosituimpana vapaa-ajanviettovälineenä. Tämä lienee meille kaikille tuttua, mutta sanotaan se myös tutkimuksen sanoin. Ja nämä tilastot ovat siis vuodelta 2009, eli olemme menneet siitä paljon eteenpäin digitalisaation maailmassa.

Kirkon kokoavan työn merkitys nuoremmassa sukupolvessa vähenee, samaan aikaan kuitenkin yksinäisyys, ihmissuhdeongelmat ja oman arvomaailman sekä hengellisten asioiden pohtimisen tärkeys korostuu entisestään suoritus- ja yksilökeskeisessä maailmassa. Kirkolla on siis paikkansa myös niiden nuorten, eli käytännössä meidän työikäisten, elämässä. Jaan tässä myös edustajakollega Kujalan huolen siitä, miten pystymme jatkossa vastaamaan seurakuntatoiminnasta vieraantuneiden jäsentemme hengelliseen kaipuuseen.

Vuonna 2013 kirkon sosiaalisen median kanavat, kuten Suomi24-palvelussa oleva Kirkko kuulolla -kanava, Kirkko Suomessa Facebookin sivusto ja chat, Rajalla-blogi Suomen Kuvalehdessä, Oisko tulta -blogi Lilyssä ja Suhdeklinikka Cityssä keräsivät 12 678 300 kontaktia vuodessa. Näiden kohtaamisten hintalappu oli yhteensä kirkollemme 176 000 €. Olemme olleet kovin ylpeitä tekemästämme some-työstä ja ihmisten kohtaamisesta myös verkkoympäristössä. Meille on myös satanut useita palkintoja ja maallista kunniaa some-työstämme. Nyt, kun HEV-hanke on ohi, meillä ei kuitenkaan yhtäkkiä tunnu olevan varaa tai rohkeutta ylläpitää näitä palveluita. Ainakin Cityn Suhdeklinikka ja Lilyn Oisko tulta -blogi ovat leikkauslistalla jo tulevana vuonna. Nämä palvelut ovat olemassa esimerkiksi parisuhteen ja perheiden tukemiseksi ja hengellisen elämän vahvistamiseksi. Blogien suosio ja kustannustehokkuus perustuu siihen, että ne toimivat siellä, missä ihmiset ovat, eli niillä sivuilla, joissa he muutenkin vierailevat. Esimerkiksi pelkästään Lily-sivustolla tuotettu Oisko tulta -blogi keräsi 2013 250 000 käyntiä, kulut olivat kuitenkin n. 29 000 €. Kirkon tiedotuskeskuksen tuloskortti painottaa vuodelle 2016 kirkon omien alustojen kehittämistä. Omien sivujemme kehittäminen on toki tärkeää, mutta kohtaamiset syntyvät helpoimmin ja kustannustehokkaimmin siellä, missä ihmiset muutenkin ovat.

Tiedämme kaikki, että resurssimme niukkenevat, eli nyt on kyse priorisoinnista ja johtamisesta. Mihin me haluamme panostaa? Kohtaamisen kirkko -strategiamme nostaa yhdeksi painopisteistään "Tavoittaaksemme jokaisen välitämme sanomaa ennakkoluulottomasti ja vuorovaikutteisesti myös uusilla viestimillä." Tässä taloustilanteessa en esitä erillistä määrärahaa yksittäisten palvelujen turvaamiseen, mutta peräänkuulutan pitkäjänteisyyttä toiminnassa. Onko kirkolla todella varaa luopua näistä tärkeistä kohtaamisista tänä aikana?



Paluu