Puheenvuoro



Niiranen Pekka, edustaja

Otsikko:
Kirkon keskusrahaston ja kirkon eläkerahaston talousarviot vuodelle 2016 ja toiminta- ja taloussuunnitelmat vuosille 2016-2018 (Kirkkohallituksen esitys 6/2015)

Täysistunto:
Tiistaina 3 päivänä marraskuuta 2015 klo 10.15

Teksti:
Arvoisa arkkipiispa, hyvät kollegat ja läsnäolijat. En malta olla tarttumatta siihen, mitä edustaja Rossi tuossa juuri äsken puhui, kun hän kaipasi kantasuomalaista näkökulmaa, niin yksi kantasuomalaisuuden linnake nimeltä suojelupoliisi ainakin on sitä mieltä tänään iltapäivällä julkistamassaan, että maahanmuutto lisää terroristisen iskun riskiä Suomessa, että siinä oli yksi kantasuomalainen näkökulma keskusteluun. Hyvä, että kirkko tuo sitä toisenlaista ääntä pahuuden keskellä, mutta se ei ollut minun varsinainen asiani, varsinainen asia on tämä toiminta- ja talousarvio.
Tätä kun lukee, niin tulee mieleen, että ei me kyllä vielä köyhiä eikä kipeitä olla tässä kirkossa. Kyllä sitä rahaa on, ja niin kuin eilen kansallisena kateuspäivänä saatoimme huomata, että jossakin sitä rahaa on, kun sitä ei meillä ole. Yhteiskunnassa tulot jakautuvat hyvin epätasaisesti ja niin myöskin kirkon sisällä - ja Suomessa ja maailmassa. Mutta jotenkin tästä pitäisi eteenpäin mennä ja kirkon pitäisi näyttää jotenkin esimerkkiä ja antaa ehkä jonkinlaisia vienoja signaaleja siitä, että kyllä me ollaan näissä talkoissa mukana. No löytyykö niitä signaaleja? Minä en ainakaan tästä opuksesta niitä hirvittävästi löytänyt, päin vastoin.

Ellei sitten huutavan ääni korvessa Mikkelin hiippakunta, joka on useampana vuotena tuonut esille sen, että heillä eivät rahat riitä. Nyt tarvittaisiin 55 000 euroa lisää rahaa, määräraha ei riitä normaalin perustoiminnan rahoittamiseen ja ylläpitämiseen, lukee sivulla 37. No, sama hiippakunta kyllä kahdessa päivässä käyttää, mikäli me annamme ne rahat, 70 000 euroa kaksipäiväisiin kekkereihin, joita kutsutaan synodaalikokoukseksi. Kyseessä on tietysti lakisääteinen vähintään kuuden vuoden välein oleva instituutio, mutta voi kysyä, onko se enää nykyaikaa, ainakaan se tapa, miten sitä on ajateltu järjestää. Tähän on hiippakunnat kilvan esittäneet määrärahaesityksiä, ja eniten on pyytänyt Tampere ja kakkosena Espoo ja Kuopio kolmantena. Helsinki aikoo tulla toimeen, siellä on lyhyet välimatkat ja raitiovaunulla pääsee lähes mihin tahansa, Helsinki aikoo tulla toimeen pikkasen enemmällä summalla kuin mitä Kuopiossa käytetään iltajuhlaan. Kirkkohallitus, että ne jotka ovat halunneet enemmän kuin 100 000 euroa, niin ei nyt ihan niin paljon anneta, vaan annetaan se 100 000 euroa, ja ne jotka tyytyvät vähempään, niin annetaan se. Ymmärrän, että kyse on siitä, että piispa haluaa tavata hiippakuntansa pappeja. Niitä tietysti voi tavata ympäri vuoden, eikä vain joka kuudes vuosi, mutta se on myöskin koulutuksellinen tilaisuus. Siellä on esitelmiä, joista voi kysyä, että eikö nykyaikana voida esimerkiksi videoida ja striimata niitä esityksiä, mutta se on tietysti myös yhteisöllinen asia. Kyllä minä ymmärrän, että tämä on inhimillistä toimintaa ja on hyvä päästä tapaamaan kollegoita silloin tällöin, niin kuin mekin täällä aina kaksi kertaa vuodessa, ja tuleehan tämäkin maksamaan, mutta tällä on ehkä vähän toisenlainen tehtävä tällä foorumilla kuin synodaalikokouksella. Minä kyllä, onko se oikeudellinen termi, paljoksun tätä show'ta, mitä me rahoitamme. Eli 758 950 euroa tässä taloustilanteessa, kun meillä ei ole varaa tai halua antaa Mikkelin hiippakunnalle 55 000 euroa siihen, että he voisivat järjestää sen ympärivuotisen toimintansa ensi vuonna. Kyllä tässä jotenkin ovat vinksallaan nämä arvot, tai ehkä minä olen vinksallani, mutta päätelkää te.

Puhutaan vielä hiippakunnista, niin ei pelkästään Mikkeli vaan sitten se, kun luin nämä ajatuksen kanssa tai yritin ajatuksen kanssa lukea nämä läpi, sanotaanko näin, niin mikä on Helsingin hiippakunnassa mystinen piispan toimisto, joka ideoi, rakentaa yhteyksiä, arvostaa, toteuttaa ja tekee kaikkea mahdollista, mutta tuomiokapituli ei tee mitään. Piispan toimistolla on, kolmessa kohdassa piispan toimisto ja tuomiokapituli tekevät jotakin. Tietääkseni kirkkolainsäädännöstä ei löydy tällaista elintä kuin piispan toimisto. Jos tämä on, juristit korjatkaa minua, jos tämä on oikeudellisesti sitova asiakirja, minkä me täällä sitten hyväksymme tämän viikon aikana, niin mitä se tarkoittaa, jos siellä ei puhuta tuomiokapitulista mitään, piispan toimistosta, jota me emme tässä virallisesti tunne. Minä arvaan, että se tarkoittaa tuomiokapitulia, mutta siinä vain ei lue tuomiokapituli, ehkä siinä pitäisi lukea alussa, että (lue: tuomiokapituli) tai sitten se on joku muu, mutta kertokaa minulle, jos se on joku muu. Ketä siihen kuuluu, mikä orgaani se on? Se kuitenkin tekee Helsingin hiippakunnassa näköjään sitä, mitä muualla tuomiokapitulit haluavat tehdä.

Palatakseni vielä tähän teemaan, niin olen jossain toisessa yhteydessä puhunut siitä, että nyt kirkkolaiva seilaa sellaisilla vesillä, että tulee ihan mieleen Titanicin meno. Jäävuorista on tullut jo varotuksia, mutta laiva sen kun porskuttaa ja musiikki soi. Mutta katsotaan, mitenkä pitkään. Kiitoksia.


Paluu