Puheenvuoro



Nurmi Mika, edustaja

Otsikko:
Kirkon keskusrahaston talousarvio vuodelle 2009 ja toiminta- ja taloussuunnitelma vuosille 2009-2011 (Kirkkohallituksen esitys 4/2008)

Täysistunto:
Maanantaina 3 päivänä marraskuuta 2008 klo 13.00

Teksti:
Herra puheenjohtaja, arvoisat edustajat. Internetiä tulee hyödyntää kirkon työssä. Tästä vallinnee yhteisymmärrys. Keinoista, kanavista, keskustelufoorumeista ja sivustoista on enemmän erimielisyyttä. Kirkossa on internetissä tehty työtä osin työajalla ja osin vapaa-ajalla työn ohessa harrastuksena. Nyt on aika tehostaa läsnäoloa verkossa erityisesti nuorten suosimissa yhteisö-sivustoissa. Yhteiskunta on jo aktivoitunut ja järjestänyt rahoitusta ja keinoja. Niitä on mietitty nuorten auttamiseksi niin liikenne- ja viestintäministeriössä, opetusministeriössä ja sosiaali- ja terveysministeriössä.

Tänään, juuri nyt, niin yhteiskunnassa kuin kirkossa internetissä tehtävään nuorisotyöhön on suunnittava lisää voimavaroja. Kontakti luotettavaan aikuiseen kentässä on tärkeää. Nuorisoon keskittyvä työ netissä ei kirkossa saa olla oman toimen ohella tapahtuva harrastus. Tällöin tilanne on kuin alakoulun välitunnilla pihamaalla: yksi opettajista on pihamaalla valvojana liivit yllään ja yrittää suoriutua tehtävästä. Toiset voivat vapain sydämin juoda sisällä kahvia, onhan siellä yksi valvomassa kaikkien muiden puolesta. Tämä ei saa olla todellisuutta nykypäivän kirkossa.

Kanssakäyminen virtuaalimaailmassa on osa arkipäivää kovin monelle suomalaiselle. Se ei kuitenkaan koskaan saa eikä voi korvata todellisia kontakteja. Mutta oleellista - näin ajattelen erityisesti kirkon olemuksesta johtuen - on turvata jatkumo verkkomaailmasta reaalimaailmaan. Jo mainittu Hengellinen elämä verkossa -hanke liittyy tähän kokonaisuuteen. Talousarvio- ja toimintasuunnitelmassa hanketta on kuvattu noin yhdellä sivulla. Hankkeeseen on varattu kolmen vuoden aikana määrärahaksi noin 4,2 miljoonaa. Kuitenkaan perusteluista ei täysin avaudu hankkeen sisältö eikä selity projektin varsin mittava rahoitustarve, ainakaan nopealla lukemisella. Talousarvio- ja toimintasuunnitelman liiteosa sisältää perusteluja ja anomuksia, joista yksi kattavimmista on Pakolaisneuvonta ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2008. Hyvin perusteellinen ja yksityiskohtainen anomus. Tällaisen anomuksen, jossa on kuvattu hanke ja esitetty tavoitteet toivoisin sisältyvän HEV-hankkeeseen. Saisi tarkemmin kuvan, mitä ollaan tekemässä. Tätä olisin kaivannut todella tähän HEV-hankkeen yhteyteen. Koska selkeää hankesuunnitelmaa ei ole ollut käytettävissä ja luettavissa, projektin suunta, sisältö ja tavoite jäävät hämäräksi ja perusta ilmaan. Edustaja Vesti puhui hyvin raamattuopetuksesta netissä ja kannatan sitä lämpimästi. Se on yksi tärkeä suunta, mihin tällaista projektia voitaisiin viedä. Lisäksi ajattelen, että koska nuorilla on tarve aikuisen kontaktiin verkossa ja kirkon yhdeksi työnteon välineeksi netti sopii, voitaisiin viimeaikaisien kriisien viitoittamana käyttää yläkäsitteenä ja ohjaamaan kirkon nettityötä sellaista sanayhdistelmää kuin reaaliaikainen auttaminen verkossa. Eräänlaiseksi nuorten kriisityön yläkäsitteeksi. Koska kaikkeen uskonnolliseen keskusteluun ei verkossa voida liittyä ja osallistua, niin jollakin tavalla tämä rajaisi sitä mihin voimavaroja suunnataan. Reaaliaikainen auttaminen verkossa.

Talousarvio 2/2008, jossa esitetään nuorisotyön ohjaajien palkkaamiseen netissä tapahtuvaan keskusteluun ja HEV-hanke voitaisiin näin koplata yhteen. Näin saisi HEV-hanke lisää konkretiaa ja sisältöäkin. Olen samaa mieltä kirkkoneuvos Häkkisen kanssa siitä, että nyt on tarkkaan mietittävä ja harkittava miten ja mitkä tehtävät hoidetaan keskushallinnossa ja mitkä paikallisseurakunnissa. Miten järjestetään koulutus ja ennen kaikkea miten muutetaan asenneympäristö sellaiseksi, että sähköpostikirjeenvaihdon lisäksi myös nuorten käyttämä termi mesetys tai chatti ovat osa työntekoa. Ja loppujen lopuksi kai täytyy kysyä, ketkä tätä työtä tekisivät. Ketkä ovat ne, jotka tälle kentälle menevät keltaiset liivit yllään ja ovat käytettävissä eivätkä kahvilla. Kiitos.


Paluu