Puheenvuoro



Siukonen Antti, edustaja

Otsikko:
Kirkon keskusrahaston talousarvio vuodelle 2013 ja toiminta- ja taloussuunnitelma vuosille 2013 - 2015, talousvaliokunnan mietintö 5/2012 kirkkohallituksen esityksestä 8/2012 ja talousarvioaloitteesta 1/2012

Täysistunto:
Torstaina 8 päivänä marraskuuta 2012 klo 9.00

Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät edustajat. Arvaatte varmaan, mistä käytän puheenvuoroni. Nimittäin Hengellinen elämä verkossa -hanke on päättymässä vuoden 2012 loppuun, siis ihan muutaman viikon kuluttua, mistä alkaa kahden vuoden siirtymäkausi toimintojen hajasijoittamiseksi niille luontevampiin paikkoihin. Olen seurannut tätä HEV-hankkeen kulkua hankkeen johtoryhmästä käsin ja todennut, että nyt täytyy tehdä jotain peliliikkeitä. HEV-hankkeen alle on vuoden 2008 lopulta kuulunut kirkon rippikoulu- ja nuorisotyön verkkopalvelu Fleim, jota on tällä hetkellä toteutettu Kustannusosakeyhtiö Kotimaan palvelusopimukseen perustuen. Määräraha on tullut HEV-hankkeelta ja toteutustapana on ollut teettää tämä työ ulkopuolisena työnä. Nyt olisin sitä mieltä, että tähän talousarvioon asiaan varattu 30 000 euroa, joka sisältyy tuonne HEV-hankkeen kokonaismäärärahaan, on riittämätön tämän asian toteuttamiseen. En halua millään tavalla hirttäytyä tapaan, millä tämä palvelu toteutetaan. Olen itse ollut rakentamassa kyseistä palvelua vuonna 2006 ja kehittämässä sitä. Ja olen nähnyt viiden ja puolen vuoden aikana sen tarpeen, mikä nuorista nousee tällaisen palvelun olemassaololle. Siis siihen, että kirkolla on tapa viestiä nuorelle ajantasaista tietoa, luoda kirkon nuorten yhtenäiskulttuuria ja toisaalta myös kohdata heitä sielunhoidollisesti ja heidän henkilökohtaisissa kysymyksissään. Väitän, että olen nyt hieman yli vuoden Espoon seurakuntayhtymän palveluksessa toimineena saanut jo riittävästi etäisyyttä entiseen työhöni. Ja olen sitä mieltä, että meidän täytyisi nyt tehdä asialle jotain, että tämmöisen palvelun jatkuvuus voidaan taata, että se jollain tavalla tulisi järjestetyksi.

Emme saaneet nelivuotiskertomusta täysin käsiteltyä vielä eilen illalla, mutta näimme sen "liukumäki-käyrän", joka kertoi, mitä tapahtuu nuorten sitoutumiselle nuorisotyön vaikutuksen heidän elämässään päätyttyä, kun he siirtyvät opiskelemaan toiselle paikkakunnalle, kun he siirtyvät perheen perustamisvaiheeseen. Siellä oli paljon surullista kieltä. Näen, että juuri nyt on se kohta, jossa meidän pitäisi ennen kaikkea vahvistaa niitä tapoja, millä me olemme nuoriin yhteydessä, millä me rakennamme heille kokonaiskirkollista identiteettiä. Näen, että yksi tärkeä ja merkittävä kanava siihen on verkossa. Ne, jotka seuraavat mediankäyttölukuja tai -tilastoja, näkevät, että nuoret käyttävät yhä enemmän aikaansa verkossa. Ja ottamatta kantaa siihen, että onko tämä kehityssuunta hyvä vai huono, olen sitä mieltä, että myös meidän siellä pitää vahvasti olla läsnä ja myös meidän pitää siellä olla vahva identiteetin rakentaja nuorten elämässä. HEV-hankkeen siirtymävaiheen suunnitelmat ovat vielä varsin yksilöitymättömät, osin tämä johtuu hankkeen siirtymävaiheen jälkeisen elämän toiminta- ja rahoitusmallin hahmottumattomuudesta. Joitain suuntaviivoja hahmoteltiin kuukausi sitten kirkon yhteisen verkkotyön organisointiseminaarissa, mutta eilen illan, kun keskustelin viestintäjohtaja Tuomo Pesosen, HEV-hankkeen hankepäällikkö Hannu Majamäen ja kirkon rippikoulutyöstä vastaavan työalasihteeri Jarmo Kokkosen kanssa, kukaan ei osannut kertoa, mitä kirkon rippikoulu- ja nuorisotyön verkkotyölle tapahtuu ensi vuoden jälkeen tai ensi vuonna siis ihan muutaman viikon kuluttua. Minusta tämä tilanne on kestämätön. Siirtymävaiheen suunnittelun myöhässäolo merkitsee rippikoulu- ja nuorisotyön verkkopalveluiden järjestelyiden kannalta määrittelemätöntä tilannetta vuoden 2013 alusta, jolloin käytössä on 30 000 euroa rahaa palvelun uudelleensuunnitteluun ja -toteuttamiseen sen koko toimintavuoden aikana, kun tähän asti sitä on tehty 80 000 resurssilla. Mikäli määräraha pienenee ilman, että suunnitelmaa palveluiden järjestämisestä on huolellisesti tehty, on edessä villi tilanne, jolloin kirkolla ei ole omaa rippikoulu- ja nuorisotyön verkkopalvelua ensi vuonna. Tällöin tiedämme hyvin, että muut sillä kentällä pelaavat ottavat sen tilan haltuunsa.

Perusperiaatteena HEV:n siirtymävaiheessa on ollut siirtää verkkopalvelu seurakuntien tai kirkkohallituksen vastuullisten yksikköjen alle, lähemmäksi sitä sisällöllistä osaamista, joka kunkin palvelun toteuttamisessa tarvitaan. Rippikoulu- ja nuorisotyön verkkopalvelun jatkosuunnittelun kannalta olisi järkevää tehdä määrärahan siirto HEV-hankkeen alta suoraan kirkon kasvatus- ja perhetyön budjettiin, jo nyt ensi vuoden alusta. Perustelen tätä sillä, että se vastuuttaisi tämän strategisen suunnittelun suoraan sille yksikölle, jolle se kuuluukin ja antaisi sille myös resurssin tämän asian toteuttamiseen. Siirtymäkausi täytyy suunnitella huolella. Olisi perusteltua käynnistää välittömästi prosessi, joka tähtää uuden, entistä kustannustehokkaamman mallin implementoimiseen heti, kun se on mahdollista. Olisi myös tärkeää kerätä sitoutunut työntekijäjoukko seurakunnista kehittämään palvelua ja tuottamaan siihen sisältöä niin, että me voisimme asteittain sitten laskea sen määrärahan sopivammalle tasolle. Kirkon kasvatus- ja perhetyön sisällä on ollut vahva tarve saada kahden toimistosihteerin ohelle media-assistentti, jonka keskeinen tehtävä olisi näiden monien yksikön toimialaan kuuluvien verkkopalveluiden ylläpito ja siinä työssä avustaminen yhdessä yksikön apulaisjohtajan kanssa. Tämä on kysymys, johon meidän ei tarvitse sisäisesti ottaa kantaa, että mitenkä heidän kannattaisi järjestää tämä verkkotyön tukeminen, mutta olen sitä mieltä, että nyt kun me olemme tässä antamassa mahdollisesti kirkon kasvatus- ja perhetyölle lisää tehtäviä, olemme vastuussa myös näistä resursseista.

Ymmärrän talousvaliokunnan pyrkimyksen pitää talousarvion raamit kurissa ja kunnioittaa Kirkkohallituksen valmistelua. Pidän tätä pyrkimystä erinomaisen hyvänä, mutta ajattelen myös, että me kirkolliskokouksena olemme vastuussa asioiden priorisoimisesta ja painopiste-ajattelusta. On tosiaan harmi ettemme ehtineet käydä tuota nelivuotiskertomuksen käsittelyä loppuun, mutta ainakin minulle jäi selväksi se, että emme voi jättää tässä tilanteessa huomiotta verkossa sitä ryhmää, joka on juuri se porukka, joka tarvitsee siltoja, jotka kantavat nuorisotyöstä eteenpäin. Kuten tiedämme verkko ylittää paikan ja ajan rajat, ja tarjoaa mahdollisuuksia rakentaa identiteettiä kokonaiskirkollisella tasolla. Tämän asian vauhdittamiseksi ja kirkon nuorisotyön verkkotoiminnan pelastamiseksi ensi vuonna, tulen esittämään yksityiskohtaisessa käsittelyssä, että kirkolliskokous siirtää Hengellinen elämä verkossa -hankkeen määrärahoista 80 000 euroa kirkon kasvatus- ja perhetyön määrärahoihin vuodelle 2013. Tekisi vastaavan 50 000 euron varauksensiirron Hev -hankkeelta vuoden 2014 kirkon kasvatus- ja perheasioiden määrärahoihin sekä tekisi kirkon rippikoulu- ja nuorisotyön verkkopalvelun hoitamista varten 50 000 euron määrärahavarauksen kirkon kasvatus- ja perhetyön määrärahoihin vuodelle 2015.

Hyvät edustajat, toivon suopeuttanne tähän asiaan, vaikka menettely on ehkä hieman poikkeuksellinen, eikä mene niin kuin Strömsössä konsanaan. Uskon ja luotan, että tällä toimenpiteellä annamme vahvan signaalin Kirkkohallitukselle siitä, että toivomme kirkon rippikoulu- ja nuorisotyön verkkopalvelut suunniteltavan paremmin ja annamme suunnittelun tueksi myös resurssin. Kiitos.


Paluu