Puheenvuoro



Kemppainen Raili, edustaja

Otsikko:
Yleisvaliokunnan mietintö 7/2006 edustaja-aloitteesta 8/2006, joka koskee seurakunnan pääjumalanpalveluksen alkamisajankohdan vapauttamista seurakunnan itsensä ratkaistavaksi

Täysistunto:
Torstaina 9 päivänä marraskuuta 2006 klo 9.00

Teksti:
Niin arvoisa puheenjohtaja, hyvä kirkolliskokous. Valiokunnallemme tuli tällä kierroksella se onni, että saimme tällaisia railakkaita aloitteita käsittelyyn ja tässä nyt ehkä on yksi sellainen, josta keskustelua riittäisi varmaan vielä huomiseksi päiväksikin, jos siihen lähdettäisiin liikkeelle. Aloitteessa esitetään, että kirkolliskokous ryhtyy toimenpiteisiin kirkkojärjestyksen 2 luvun 3 §:n muuttamiseksi siten, että ratkaisuvalta päiväjumalanpalveluksen alkamisajasta, eli kellonajasta jäisi yksin seurakunnalle ja niin, että se sitten tästä päätöksestä on ainoastaan ilmoitusvelvollinen tuomiokapitulille, ja jos teillä on tallella vielä nämä aloitteetkin siellä hyvin mapitettuina niin kuin edustajille hyvin sopii, niin sieltä huomaatte, että aloitteen tavoitteena on jumalanpalvelusaktiivisuuden nostaminen. Sitä perustellaan sillä, että seurakuntien tulisi olla mahdollisimman dynaamisia, kyetä vastaamaan tiettyihin ajan haasteisiin ja että yhteiskunnan asettamat paineet ja elämänrytmin hektistyminen lisäävät tarvetta levolle. Päiväjumalanpalveluksen ajankohdalla voitaisiin näin vaikuttaa esimerkiksi lapsiperheiden ja nuorten aikuisten mahdollisuuksiin osallistua paremmin sunnuntain päiväjumalanpalvelukseen. Toiseksi aloitteen tavoitteena on pienten seurakuntien työntekijöiden työolosuhteiden parantaminen.

Voimassa oleva lainsäädäntö lähtee siitä, että seurakunnat voivat, siis kirkkovaltuusto tai kirkkoneuvosto, päättää jumalanpalvelusajankohdat ja se alistetaan tuomiokapituleille. Se mitä tässä nyt haetaan, on siis alistusmenettelystä poiketen pelkästään ilmoitusvelvollisuus. Valiokunnassa käytettiin tästä tavattomasti puheenvuoroja, se hersytti meissä monenlaisia ajatuksia ja hyvä, että emme jo ratkaisseet ja puolipakoksi määränneet, että tässä maassa jumalanpalvelukset tästä lähtien tai ensi vuoden alusta alkaen alkavat kello 11. No, siis vaikka heitän tämän tällaisena huumorijuttuna, niin tiedän, että jokaiselle kellonajalle löytynee aika paljolti puoltajia, ja valiokunta haluaa nostaa hyvin terhakkaasti esille sen, että vaikka olemme tämän aloitteen puolella, niin se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että seurakuntien olisi välttämättä rukattava alkamisajankohtaa. Se tarkoittaa kuitenkin mielestämme sitä, että seurakunnissa tullaan pohtineeksi uudelleen ja uudelleen jumalanpalvelusten kokonaistarkoitusta, ehkä vähän mietitään tätäkin nykyaikaa ja ehkä otetaan erilaisia ratkaisumalleja huomioon. Myöskin niillä seuduilla, joissa päiväjumalanpalveluksia on ainoastaan vain yhdessä kirkossa, ja jossa ei järjestetä useampia jumalanpalveluksia saman sunnuntain aikana, ja joissa esimerkiksi työntekijäpula, oliko se sitten kanttoreiden tai pappien kohdalla, saattaa aiheuttaa ongelmia. No näitä tällaisia esimerkkejä tuntui tulvivan jo meidän valiokunnassa, saati sitten jos ruvetaan niitä täällä pohtimaan. Samalla kun tätä jumalanpalveluksen merkitsevyyttä ja merkittävyyttä seurakunnissa luottamuselimissäkin pohdittaisiin, niin voisi muistuttaa siitä, että muutama vuosi aikaisemmin puhuttiin paljolti toimintaympäristöanalyyseista ja siitä, että seurakunnat jälleen kerran perkaisivat sen, keitä heidän alueellaan asuu ja millä tavalla jumalanpalvelukset ja tämä toimintaympäristöanalyysi korreloi tällä hetkellä. Valiokunnan kannanotto pohjaa siihen, että hyvin näemme nuorten aikuisten tärkeyden ja nuorten perheitten jumalanpalvelukseen tulemisen tärkeyden ja kaiketi tämä aika on mielenkiintoisesti muuttunut siihen, että nämä aamupäivät saattavat olla perheissä hyvinkin tärkeitä. En tiedä, onko rytmi muuttunut niin vahvasti jotenkin oudoksiko vai millä tavalla, mutta tällaista painetta tuntuu nyt olevan sekä näissä kyselyissä että mielipidepalstoilla että esimerkiksi tuossa nuorisoparametrin julkistamisessa.

Arvoisa puheenjohtaja, yleisvaliokunta esittää, että kirkolliskokous päättää lähettää aloitteen kirkkohallitukselle toimenpiteitä varten.


Paluu