Puheenvuoro
Vikström Björn
,
biskop
Otsikko:
Kirkon virkaan valmistuvilta edellytettävä missiologian tuntemus (Edustaja-aloite 2/2016)
Täysistunto:
Torstaina 12 päivänä toukokuuta 2016 klo 9:00
Teksti:
Bästa herr ordförande, bästa delegatvänner. Oikeastaan voin jatkaa siitä, mihin edustaja Salo lopetti, ja tuoda valiokunnalle tiedoksi ne kokemukset, mitä minulla on siitä työstä, kun olin muutama vuosi sitten puheenjohtaja siinä työryhmässä, joka valmisti piispainkokoukselle nykyiset säädöstekstit sekä liittyen pappiskandidaatilta edellytettävään tutkintoon ja toisaalta sitten pastoraalikoulutuksen kehittämiseen. Silloin mietimme näitä samoja asioita.
Varsinkin meille oli annettu tehtäväksi huomioida se puute, mitä oli koettu, että monet uudet papit eivät välttämättä opinnoissaan ole saaneet kovinkaan vahvaa tuntemusta luterilaisesta teologiasta eli oman kirkkomme teologisesta perinteestä. Ja toisaalta haluttiin, että monikulttuurisessa maailmassa myöskin papeilla olisi jonkinlainen käsitys muista uskonnoista. Eli haluttiin edellyttää, että myös uskontotiedettä olisi ainakin jonkin verran tässä tutkinnossa. Näitä saatiin mahtumaan, mutta se ongelma, mihin törmää, on, että jos jotain halutaan mukaan, jotain muuta on pudotettava pois. Ainakin jos puhutaan tästä teologian maisterin tutkinnosta. Toisaalta on myös huomioitava, että kirkko voi tietenkin edellyttää, mutta toisaalta yliopistot ja tiedekunnat itse päättävät, miten he kokoavat nämä eri koulutuslinjansa. Eli tässä on monia tekijöitä mukana.
Kannatan itse ideaa, mutta pidän sen toteuttamista haasteellisena. Haluan vielä muistuttaa siitä, että pastoraalitutkinnossa kuitenkin otettiin muutama askel tähän suuntaan, kun pastoraalikoulutukseen otettiin mukaan ekumeniikka ja myös jonkin verran missiologiaa ja samalla myös kansainvälistä diakoniaa. Eli tähän on otettu jo muutama askel, ja tietenkin valiokunnassa voitte pohtia, että onko tässä vielä enemmän tehtävissä, mutta haluaisin kuitenkin nämä haasteet tuoda esille.
Paluu