Puheenvuoro



Ketonen Matti, edustaja

Otsikko:
Kirkon paikallistason rakenteita koskevan sääntelyn muuttaminen, lakivaliokunnan mietintö 1/2015 kirkkohallituksen esityksestä 3/2014 - Ensimmäinen käsittely

Täysistunto:
Keskiviikkona 6 päivänä toukokuuta 2015 klo 9.00

Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät edustajat.

Kirkon paikallistason rakenteita koskevan uudistuksen valmistelu käynnistyi aikana, jolloin näköpiirissä oli mahdollinen mittavan kuntauudistuksen toteutuminen. Tämä vauhditti kirkkoa varautumaan omalta osaltaan uuteen tilanteeseen, omaa hallintomallia siten muuttamaan pyrkien, että se olisi juoheasti taipuisa päättääpä yhteiskunta tahollaan kuntahallinnosta mitä tahansa. Kuntauudistus jäi välivaiheeseen. Kirkkokin sai lisäaikaa. Ja siihenkö kirkko nyt sitten on takertumassa? On kuitenkin näet arvioitava, että kirkko itse joka tapauksessa tarvitsee hallinnollisen uudistuksen. Nimenomaan kirkko, tällä hetkellä ei välttämättä jokainen yksittäinen seurakunta. Uudistuksen ytimessä on seurakuntien identiteetin turvaaminen huolimatta yhtymään kuulumisesta. Tätä on tervehditty ilolla ja se on mahdollistanut suunnitelmien eteenpäin viemisen. Väljä puitelaki ja perussäännön laatimiseen liittyvä liikkumatila on pyrkinyt luomaan edellytykset riittävälle paikalliselle päätäntävallalle. Uudistussuunnitelma on mittava. Piispainkokous, hallintovaliokunta ja lakivaliokunta ovat antaneet lausuntonsa ja mietintönsä. Toivottavasti näissä ilmaistu pohdinta on nyt lähtökohtana päätöksenteolle sen sijaan, että palattaisiin lähtöruutuun. Toisin sanoen ottamaan kantaa vain omasta, suppeammasta lähtökohdasta. Käytävillä ja tässä salissa on kuulunut empiviä kommentteja. Ne ovat paljossa samoja, mitä nostettiin esille kun uudistuksen suunnittelu käynnistyi vuosia sitten.

Kantona kaskessa näyttää olevan erityisesti ajatus kaikkien seurakuntien kuulumisesta seurakuntayhtymään. Se on koettu pakkona. Se taas aiheuttaa vastustuksen. Voisiko asian nähdä kuitenkin toisin? Rakenneuudistuksen lähtökohtana onkin vapaus. Ratkaisun löytäminen siihen, miten hallinnon uudistuksessa voidaan säilyttää seurakuntien identiteetti, toiminnallinen ja hengellinen. Kun tämä on kunnossa, hallinnon muutos on mahdollinen. Päätös asiassa mittaa kirkon päättäjien päämäärätietoisuutta ja johdonmukaisuutta edetä rohkeasti hahmottamaansa suuntaan. Toive tai ajatus keskushallinnon ja hiippakuntahallinnon uudistamisen paketoinnista samaan päättämisen kokonaisuuteen ei mielestäni ole yksiselitteinen. Tällaisesta hallinnon uudistuksen kokonaispaketista voisi muodostua liian suuri hahmotettavaksi, hallittavaksi ja päätettäväksi. Mielestäni hallinnon uudistuksen eteneminen voi alkaa tällä paikallistason uudistuksella. Yhtä mietin kyllä, miten hallintomalli istuu Pohjois-Suomeen. Kannatan lakivaliokunnan mietintöä asiassa.


Paluu