Puheenvuoro



Simola Pertti, edustaja

Otsikko:
Kustannustehokkaiden seurakuntien ja seurakuntayhtymien vapaaehtoinen liittyminen KIPAan sekä Kirkon palvelukeskuksen asiakkaaksi liittymistä koskevan aikataulun tarkistaminen, talousvaliokunnan mietintö 5/2015 edustaja-aloitteesta 1/2015 ja hiippakuntavaltuustoesityksestä 3/2015

Täysistunto:
Perjantaina 6 päivänä marraskuuta 2015 klo 9.15

Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät edustajat. Edustaja Lindbäck esittää aloitteessaan, että kustannustehokkaitten seurakuntien tai seurakuntayhtymien liittyminen Kirkon palvelukeskukseen olisi vapaaehtoista. Vaihtoehtoisesti hän esittää, että mainitut seurakunnat voisivat lykätä asiakkaaksi siirtymistä myöhempään ajankohtaan. Porvoon hiippakuntavaltuusto on tehnyt vastaavan esityksen liittymisen myöhentämisestä. Talousvaliokunta esittää, niin kuin ponnesta näette, aloitteen ja Porvoon hiippakuntavaltuuston esityksen raukeamaan jättämistä. Perusteena on ensinnä se, että vapaaehtoisuus, samoin kuin myöhentäminen, edellyttäisivät kirkkolain muuttamista. Toisena ja hyvin keskeisenä perusteena on se, että Kirkon palvelukeskus on saanut ennakkoratkaisun palvelujensa arvonlisäverottomuudesta. Tämän edellytyksenä on se, että kaikki seurakunnat ovat lain perusteella Kirkon palvelukeskuksen asiakkaina. Arvonlisäverottomuuden perusteet näkyvät tarkemmin siinä valiokunnan mietinnössä. Arvonlisäverottomuutta ei ole syytä vaarantaa sillä perustella, että yksi tai useampi seurakuntatalous ei olisi Kirkon palvelukeskuksen asiakkaana.

Aloitteessa puhutaan myöskin kustannustehokkuudesta, mahdollisista säästöistä. Valiokunta kiinnittää huomiota siihen, että yhteiset taloushallinnon tietojärjestelmät takaavat pitkällä aikavälillä säästöjä, kun seurakuntien ei tarvitse investoida itse omiin kirjanpidon ohjelmistoihin. Tätä ei yleensä tässä Kipa-keskustelussa ole oikein tahdottu huomata. Siirtymävaiheessa saattaa toki tulla lisäkustannuksia tietojärjestelmien liittämisestä palvelukeskuksen järjestelmiin, ja voipa niitä tulla mahdollisesta tilapäisestä työvoiman lisäämisestäkin.

On myös nähtävä, että uuteen järjestelmään liittymisessä ja siirtymävaiheessa on aina paljon opittavaa, niin palvelukeskuksessa kuin seurakunnissakin. Palvelukeskuksen toimintaa on jatkuvasti kehitetty, siitä on kerätty palautetta asiakaskyselyjen mukaan. Asiakastyytyväisyys on näitten palautekyselyjen mukaan jatkuvasti lisääntynyt, tällä hetkellä se on 3,1/5. Asiakkaiden vastaanottoprosessin tyytyväisyyskyselyn tulokset on 4,1-4,5/5. Siis varsin hyviä tyytyväisyyskyselytuloksia.

Aloitteessa kiinnitetään myöskin huomiota ruotsinkielisiin palveluihin. Talousvaliokunta on saanut selvityksen ruotsinkielisistä palveluista. Porvoon toimipiste palvelee tällä hetkellä 13 ruotsinkielistä seurakuntataloutta, ja sen lisäksi 17 ruotsinkielistä seurakuntaa, jotka ilmeisesti ovat yhtymien osana. Ohjelmistot on tehty suomeksi ja ruotsiksi, käyttäjä voi itse valita käyttökielen suomen ja ruotsin välillä. Palvelukeskukseen on perustettu kielityöryhmä, joka seuraa ja kehittää jatkuvasti ruotsinkielisiä palveluja.

Valiokunta siis esittää aloitteen ja hiippakuntavaltuuston esityksen raukeamaan jättämistä.


Paluu